DIVERTERRA U KOTORIBI:  – Medo je najbolji avatar, poručuju učenici

Izložba Diverterra u Kotoribi ovog će vikenda, u subotu i nedjelju 16. i 17. rujna doživjeti svoj vrhunac. Svi zainteresirani posjetitelji Dana Općine Kotoriba moći će ovaj virtualni muzej postavljen u sportskoj dvorani OŠ Jože Horvata doživjeti od 13 do 18 sati.

Ravnateljica kotoripske osnovne škole Snježana Matoš s ponosom ističe što je Diverterra svoj put u Međimurju započela upravo u njihovoj školi:

– Drago mi je što Međimurska priroda odabrala našu školu kao mjesto gdje je prvi put ova izložba postavljena u našoj županiji. Kotoriba je kilometarski dosta udaljena od centra županije, Čakovca, i vjerujem da je i ova izložba pozivnica da žitelji iz svih dijelova Međimurja upoznaju našu prekrasnu prirodu. U blizini smo ušća Mure u Dravu, uz Muru je podsjetimo se i zaštićen krajolik, Kotoriba je poznata i po bijelim rodama. Doista imamo mnogo toga ponuditi posjetiteljima koji dolaze u naš kraj. Izložba Diverterra nam je važna i zbog naših učenika koji imaju priliku pogledati i istražiti izložbeni postav, sudjelovati na prirodoslovnim radionicama koje prate izložbu, a sve to skupa prati i naš kurikulum i nastavni sadržaj ove školske godine, istakla je ravnateljica Matoš.

Dario Friščić, načelnik Općine Kotoriba, također ističe značaj dolaska ovog virtualnog muzeja upravo u Kotoribu:

– Čast mi je i zadovoljstvo što Općina Kotoriba može izaći u susret i pomoći koliko je to god moguće u organizaciji ove izložbe i što smo obilježavanje Dana Općine obogatili takvim programom. Bez Javne ustanove Međimurska priroda to ne bi bilo moguće. Drago mi je i da je ovdje kod nas otvoren i izdvojeni ured Međimurske prirode. Zahvaljujem i našem županu Matiji Posavcu koji nam je omogućio da suradnju naše Općine, ali i cjelokupnog Donjeg Međimurja s Međimurskom županijom, dignemo na viši nivo te da je dio službi i ustanova koje djeluju pri Međimurskoj županiji tako postalo bliže i pristupačnije lokalnom stanovništvu kojem nije uvijek jednostavno odlaziti u Čakovec zbog udaljenosti.

“Uz igru naučimo”

Međimurska priroda se dodatno uključuje u obilježavanje Dana Općine Kotoriba provedbom prirodoslovne radionice naziva “Uz igru naučimo” u subotu 16. rujna, od 15 do 16 sati. Održat će se u prostoru sportske dvorane OŠ Jože Horvata u sklopu postava izložbe Diverterra, a namijenjena je dječjem uzrastu.

Tijekom proteklog tjedna multimedijalnu edukativnu izložbu Diverterra istražili su osim kotoripskih učenika i vrtićaraca, također učenici iz OŠ Donja Dubrava,  OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, OŠ Orehovica, OŠ Hodošan, OŠ Sveta Marija,PŠ Donji Vidovec,  OŠ Domašinec i DV Sveta Marija. Ulaz na izložbu je slobodan.

Dojmovi posjetitelja

Posjetitelji Divertere o izložbi su kazali:

Kristina Vrabec, učiteljica biologije, OŠ Hodošan:

– Izložba je tehnološki primjerena današnjim generacijama. Ono što je osobito interesantno, to su priče na temu kako odgovorno postupati s otpadom, zatim prilagodbe živih bića određenim životnim promjenama i uvjetima, isticanje zaštićenih vrsta. Sadrži i ono što danas više nemamo u školskom programu, naime kroz izložbu se uči o staništima. Primjerice šuma, biljni i životinjski svijet šume…Upravo te teme prema novom kurikulumu nedostaju, a nemamo vremena obraditi ih. Na izložbi Diverterra sve je to lijepo objedinjeno. Izložba je odlična, interaktivna, jednostavna i primjerena. Jasna je svima, od vrtićke dobi do svih uzrasta osnovne škole. Nema zapreke da ne bude zanimljiva svakom uzrastu, pa i odraslim osobama.

Dina Košak, 6. razred OŠ Hodošan:

– Jako mi se sviđa izložba jer potiče djecu i nas mlade da upoznamo i istražujemo prirodu. Posebice sam upamtila priču o polarnom medvjedu koji postaje zabrinut jer postaje sve toplije, ledenjaci se tope i on gubi svoj dom.

Lara Krčmar, 7.a razred, OŠ Orehovica:

– Diverterra je jako zanimljiva izložba. Pogotovo jer možemo koristiti modernu tehnologiju, tablete i slušalice, skenirati QR kodove, i kroz ove male otočiće posložene u labirint možemo svašta naučiti. Interesantno je i slagati puzzle.

Leona Vidović, 8. b, OŠ Hodošan:

– Iz izložbe izdvajam zanimljivost koju sam saznala: medvjed može biti meteorolog, i predvidjeti kakvo će vrijeme biti. Jež interesantno govori o tome kako dobivamo hranu. Nisam imala priliku takvu izložbu dosad doživjeti. Sve priče i animacije su zanimljive.

Ostala događanja

Načelnik Friščić poziva sve zainteresirane i na druge programe tijekom rujna:

– U subotu 16. rujna slijedi druženje s Udrugama uz kuhanje tradicijskih jela, nogometna utakmica i ogled NK Graničar Kotoriba i NK Podravina Ludbreg, zatim nastup Tamburaškog sastava Taubeki te završetak i veliki koncert na kojem nastupa Jole.

U nedjelju, 17. rujna slijedi izložba malih životinja, svečana sveta misa, u holu OŠ Jože Horvata u 11 sati bit će otvoren postav izložbe fotografija autora Marijana Kovača na temu 30 godina Općine Kotoriba, zatim u 14 sati slijedi otvorenje izložbe etno zbirke Udruga žena Kotoriba u “Starom farofu”. U 15 sati kreće kulturni program uz nastup KUD-a Kotoriba, te gostujućih KUD-ova iz Mađarske, Jalžabeta i Legrada. Nedjeljni program će zaokružiti nastup mažoretkinja i Tamburaškog sastava Memento.

Sve do kraja rujna svoj obol obilježavanju Danima Općine dat će brojne udruge. Za kraj ističem nedjelju 24. rujna kada će se u Sportskoj dvorani OŠ Jože Horvata održati Mažoret show uz sudjelovanje 15 mažoret timova. Program kreće u 16 sati.

Diverterra Kotoriba
Diverterra u Kotoribi