HIT u Centru Med dvemi vodami: fotografije autorice Kristine Poljak i kamišibaj!

Čak više od 560 posjetitelja družilo se na programima Noći muzeja ’24 u Centru za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu. Prvi posjetitelji na Trg međimurske prirode stigli su autobusom u organizaciji Turističke zajednice područja Mura i gorice. Službeni dio programa počeo je otvorenjem prve samostalne izložbe fotografija “neMIR polja”  autorice Kristine Poljak iz Svete Marije. Predstavljeno je pet fotografija na temu divljih životinja u dimenziji 50×70 cm snimljenih na području Međimurja te još dodatnih dvadeset u digitalnom obliku kroz projekcije na velikim TV ekranima. Izložba je imala humanitarni karakter, te će se sva sredstva prikupljena prodajom fotografija i donacijama iskoristiti za izradu kućica za sove kukuvije.

Noc-muzeja-Centar-Med-dvemi-vodami-2
Otvorenje izložbe “neMIR polja” fotografkinje Kristine Poljak

Hit večeri bio je kamišibaj, kazališna predstava kratkog formata “Kuku i Vukonja” te su uvedeni čak i dodatni termini izvedbi. Adaptiranu basnu Sova i vuk, izvodile su djelatnice Međimurske prirode ujedno i interpretatorice prirodne baštine Ivana Rojko, Roberta Radović, Monika Cindrić i Sara Kočiš. Kostimografiju glavnog lika – sove kukuvije potpisuje Ivana Horvat, adaptaciju teksta i ilustracije Roberta Radović, a kamišibaj drveni okvir za izvedbu predstave (butaj) odrađen je uz pomoć domaćih međimurskih stolarskih majstora.

Noc-muzeja-Centar-Med-dvemi-vodami-11
Za kamišibaj predstave vlado je ogroman interes svih generacija

Posjetitelji svih generacija bili su sudionici “lova na blago” koji je rezultirao nagradom – kalendarom Međimurske prirode, plakatom na temu međimurskih ptica i/ili Godišnjakom 2023. Međimurske prirode koji na sto stranica donosi pregled i sukus aktivnosti koje su djelatnici Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode provodili i realizirali tijekom prošle godine. 

U suradnji s lokalnom zajednicom naselja Križovec na Trgu međimurske prirode družilo se uz tople napitke i ognjištem na otvorenom. Domaćini programa, Međimurska priroda i Centar za posjetitelje Med dvemi vodami, najavili su i novi projekt, dogradnju postava i novu dvoranu Kukuvija, te će jubilarno dvadeseto izdanje Noći muzeja 2025. godine biti organizirano i u novim multifunkcionalnim prostorima Centra Med dvemi vodami.