Močvare nestaju. Čak tri puta brže od šumskih staništa!

“Močvare i dobrobit ljudi” glavna je tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana močvarnih staništa. Obilježava se  2. veljače s ciljem senzibiliziranja javnosti o značaju očuvanja močvarnih staništa koja nestaju, prema nekim istraživanjima čak tri puta brže od šumskih staništa.

Međimurski čuvari prirode organizirali su rad na terenu za djelatnike Međimurske prirode, upravo  s fokusom na problematiku močvarnih staništa na području Međimurske županije. Između ostalog, obiđene su močvare i tereni obrasli tršćacima, tih vrijednih čuvara bioraznolikosti. Podsjetimo, Međimurska priroda prošle je godine pokrenula medijsku kampanju “Ne pali tršćake! Tršćaci su nečiji dom!” jer lokalno stanovništvo iz neznanja ili komoditeta, niz godina unazad pali ili isušuje svoje obližnje tršćake, ne hajeći za njihov značaj.

Prilikom ophodnje terena ponovo su detektirane lokacije gdje se kontinuirano i neodgovorno odbacuje otpad, iako je  za svako područje osigurano odgovarajuće i primjereno odlaganje svih vrsta otpada. Međimurski čuvari prirode nastavit će dosadašnju kvalitetnu suradnju s komunalnim redarima jedinica lokalne samouprave na detektiranju i rješavanju problema neodgovorno odbačenog otpada u prirodi.

Djelatnici Međimurske prirode također će ovog vikenda povodom Svjetskog dana močvarnih staništa sudjelovati u Hodnji uz Muru. Hodnja se organizira u nedjelju 4. veljače u Austriji, a više detalja može se saznati na poveznici: bit.ly/3O0QATL