Nedelišćanska platana slavi 214 rođendan i 61 godinu zaštite!

Zaštita prirode u Međimurju službeno je započela proglašenjem zaštite jednog stabla – ogromne stare platane koja krasi središte naselja Nedelišće. Zaštićena je dana 4. veljače 1963. godine. Stoga je prošla, 2023. godina bila u znaku obilježavanja 60-te godišnjice zaštite platane te bila proglašena Godinom nedelišćanske platane. Svečano obilježavanje i program održani su 2. veljače, a vrhunac svečanosti bilo je skupno fotografiranje svih generacija pod platanom.

Podsjetimo se kako je tijekom prošle godine provedeno niz aktivnosti posvećenih nedelišćanskoj platani. Organiziran je za vrtićarce i osnovnoškolce likovni natječaj Slikamo i crtamo našu platanu, objavljena je i predstavljena knjiga 60 godina zaštite nedelišćanske platane, organizirane su dvije izložbe likovnih radova, jedna u sklopu Art forest festivala u Lovačkom domu u Nedelišću, a druga u sklopu manifestacije Dani zahvalnosti u dvorani MESAP-a. Točka na “i” događanja bila je promocija filma Godina platane kroz četiri godišnja doma, 5. prosinca u Centru za kulturu Rudar u Murskom Središću.

Godinu dana kasnije, platana ponosno nastavlja svoj životni vijek. Proslavlja 214 godina starosti i 61 godinu zaštite. Svi joj želimo još mnogo, mnogo godina, kao u stihovima pjesme koju su nedelišćanski vrtićarci Dječjeg vrtića Zvončić, skupina Mrvice posvetili svom dragom stablu:

“Svima nam je jako lijepa i korisna i neka živi barem još 100 godina!”

VIDEO o nedelišćanskoj platani pogledajte u nastavku: