Kornijevim korakom od Čehovca, do Međimurske prirode i Eko zone!

Gdje i kako udomiti crvenouhu kornjaču? Pitanje je to koje je stiglo na adresu Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode. Antonio Krušelj, čuvar prirode i Ivana Horvat, stručna suradnica za opće poslove zaštite prirode, krenuli su “Kornijevim korakom” u akciju. Mnogi će upravo u ovom poviku prepoznati nekad popularan animirani film “Korni Kornjača”. I kornjača koja je glavni lik akcije u Međimurju s ponosom nosi ime Korni.

– Kornjaču smo naslijedili od bivših vlasnika kuće kad smo se nedavno preselili. Imala je svoj terarij i svoj bazenčić u vrtu. Vlasnici su preselili u stan, i jednostavno u njemu nije bilo mjesta za njihovog kućnog ljubimca. Najprije smo mislili da je riječ o vrsti kornjače čančara, ali je ispalo da je naš naslijeđeni kućni ljubimac crvenouha kornjača. Ima dvadeset godina, i zove se Korni. Znali smo da je to invazivna strana vrsta, ali nismo točno znali kako se ponašati s njome u zimskim mjesecima. Malo sam istraživala i pročitala ponešto o tim kornjačama. Volimo životinje, imamo mačku, a planiramo i psa nabaviti, ali nekako smo se odlučili da ovu kornjaču damo udomiti, neka bude negdje sa svojom vrstom, kazala je Ela Cmrečki iz Čehovca.

Crvenouha kornjača - Međimurska priroda
Korni je crvenouha kornjača. Invazivna je strana vrsta i prepoznatljiva po crvenoj prugi iza oka

Ela je maturantica, i učenica Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec. Opazila je na mrežnim stranicama vijest o izradi sunčališta za kornjače koje je Međimurska priroda izradila u suradnji sa Srednjom školom Čakovec. Nakon toga, Ela nije dvojila gdje se treba javiti. I sama zna koliko se Međimurska priroda zalaže za spašavanje divljih vrsta, jer je prošle godine bila volonterka na postavljanju zaštitne ograde u akciji spašavanja vodozemaca od stradavanja na prometnicama.

I tako je Korni iz Čehovca stigla do Križovca, i prije nego što krene na put prema Noskovcima i Posjetiteljskom Centru Dravska priča gdje se nalazi Centar za prihvat crvenouhih kornjača, Korni će biti televizijska zvijezda i glavni lik u prilogu EKO ZONE. Međimurska priroda upućuje svima apel: Kućne ljubimce iz akvarija i terarija ne puštajte u prirodu!

Ela Cmrečki
Ela Cmrečki ispravno je postupila: Nije svog kućnog ljubimca pustila u prirodu

Ela Cmrečak i crvenouha kornjača