Dani zmijoljubaca i spidermana u OŠ Podturen

IMG_0738U utorak 23.2.2015. godine u 18 sati Osnovna škola Podturen otvorila je vrata svim ljubiteljima pauka, guštera i zmija otvaranjem izložbe egzotičnih kućnih ljubimaca. Nakon uvodnih riječi ravnateljice Marijane Cerovec započeo je službeni dio: edukativno predavanje pripravnice “Međimurske prirode” Ivane Rojko i predavanje o teraristici iz prve ruke vlasnika egzotičnih životinja Patrika Posavca. Nakon predavanja dio učenika ostao je sudjelovati u kvizu znanja dok su mlađi krenuli u razgledavanje izložbe i sudjelovanju u kreativnim radionicama pod vodstvom učiteljice Sare Janković.

IMG_0764Na izložbi su se mogle razgledati zanimljive vrste poput jemenskog kameleona, mata mata kornjače, bradate agame, leopardnog geka, kraljevskih pitona, kukuruzne zmije, aksolotla, madagaskarskog žohara, raznih vrsta tarantula i još mnogih drugih. Posjetitelji su se imali priliku i fotografirati sa zmijama i tarantulama kako bi i sami shvatili da zmije nisu ljigave i da tarantule nisu strašne. Učenici su se i sami mogli okušati u teraristici u izgradnji novog terarija za mladu tarantulu.

IMG_0819

Nadamo se daljnjoj suradnji sa školama i obrazovnim ustanovama kako bi zajedno osvijestili našu mlađu populaciju o raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta, a i odgovornosti koja dolazi uz držanje egzotičnih kućnih ljubimaca. Strane vrste u prirodi predstavljaju veliki problem jer mogu postati invazivne i time ugrožavati naše zavičajne vrste. Stoga želimo napomenuti da ukoliko pružate dom kojoj stranoj vrsti da je ne puštate u prirodu već se nastavite brinuti o njoj.

IMG_5421