Svibanj prepun aktivnosti

Trg medjimurske prirodeSvibanj je mjesec zaštite od požara, ali i mjesec u kojem se obilježava 22. svibnja – Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj. Što se tiče konkretnih aktivnosti, ovogodišnji je svibanj prepun sadržaja.

U Donjem Vidovcu smješten je istraživački kamp studenata biologije zagrebačkog PMF-a koji su odlučili istražiti područje Regionalnog parka Mura-Drava. Studente i Općinu Donji Vidovec povezala je Javna ustanova, prepoznavši interese obiju strana za kvalitetnim programom u tom dijelu Međimurja. Istraživački kamp savršeno nadopunjuje Godinu kockavice koju je ta općina (zajedno s Općinom Sveta Marija) proglasila upravo ove godine.

Dana 12. svibnja u Čakovcu je održana pokazna vježba “Potres 2016” odnosno demonstracija spremnosti javnih službi u slučaju prirodne katastrofe, gdje su čuvari prirode sudjelovali s opremom za terenski rad.

Stručna služba i čuvari prirode obavljaju redovni monitoring bioraznolikosti prema nacionalnim prioritetima, te se svakodnevno obilaze zaštićena područja. Posebno se nadziru gnijezda bijelih roda s ciljem utvrđivanja ovogodišnjih aktivnih gnijezda i pripreme za prstenovanje mladih ptića.

Svi djelatnici ustanove “okupirani” su pripremama za nove EU projekte u suradnji s Mađarima i Slovencima. Svatko tko je ikad radio na EU projektima zna koliko je energije i kreative potrebno da bi se osmislio kvalitetni projekt. Na projektima gdje nismo uključeni kao partner, pružamo savjete izrađivačima projekata, kako bi isti bili što usklađeniji s realnim potrebama zaštite prirode i regionalnog razvoja (bez degradacije prirodnih vrijednosti) Međimurja.

Ne zaboravite: Ergela međimurskog konja u Žabniku je u rukama naše ustanove. Prvomajski dan otvorenih vrata privukao je brojne posjetitelje u taj dio Regionalnog parka Mura-Drava. Kobile su sada na ispaši na svih osam hektara pašnjaka, a rehabilitacija pašnjaka se ostvaruje prema planu.

Centar za posjetitelje u Križovcu svakog tjedna prima barem dvije grupe posjetitelja na direktnu edukaciju o prirodnim vrednotama Međimurja.

Izrađuje se idejno rješenje za stavljanje u funkciju Hiže Frkanovec.

Priprema se i program aktivnosti za obilježavanje 22. svibnja, o čemu više informacija uskoro.