Zaštita vodozemaca od stradavanja na prometnicama

S prvim toplim kišama započinje sezona razmnožavanja i migracije žaba i drugih vodozemaca prema mrijestilištima u vodenim staništima pri čemu one vrlo često stradavaju u prometu. Međimurska priroda koordinira projekt “Zaštita vodozemaca od stradavanja na prometnicama” na dvije takve “crne točke”. U sklopu projekta postavlja se zaštitna ograda koja u vrijeme migracije onemogućava žabama i drugim vodozemcima prijelaz preko ceste te se na taj način one štite od stradavanja na prometnicama.

Na području Općine Nedelišće, “crna točka” nalazi se na županijskoj cesti Črečan – Macinec koja presijeca koridor migracije vodozemaca iz šume u kanal. Projekt se provodi u suradnji s Ekološkom udrugom “Platana” Nedelišće od 2013. godine, a zaštitna ograda postavlja se u dužini od 500-tinjak metara.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na području Općine Selnica projekt se provodi u suradnji s Općinom Selnica, a ograda se postavlja na prometnici Selnica – Zaveščak i Selnica – Donji Koncovčak. Na tri lokacije, gdje se vodozemci kreću od šumskih staništa prema ribnjaku, postavlja se zaštitna ograda u ukupnoj duljini od 1000 metara.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Radna akcija postavljanja zaštitne ograde na “crnoj točki” u Selnici održala se u subotu 2. ožujka 2019. godine, a u Črečanu u ponedjeljak 4. ožujka 2019. godine. Ovih dana započinje migracija vodozemaca pa će u narednih mjesec dana članovi udruga, ostali volonteri i djelatnici Međimurske prirode svakog dana ujutro i navečer obilaziti projektne lokacije i sakupljati žabe (i druge vodozemce) te ih prenositi do vodenih staništa.