Svjetski dan ptica selica

Svakog drugog vikenda u svibnju obilježava se Svjetski dan ptica selica (World Migratory Bird Day) radi podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite ptica selica i njihovih staništa. Ove godine tema Svjetskog dana ptica selica je “Zaštitimo ptice: budi rješenje za plastično zagađenje!”

Među pticama koje čovjek posebno ugrožava su ptice selice. Nevjerojatna migracijska putovanja koja ptice selice prođu svake godine oduvijek su izazivala divljenje ljudi. Ptice selice ne mare za državne granice, a čak im ni seoba na drugi kontinent ne predstavlja prepreku. Međutim, na tom zahtjevnom putu suočavaju se s olujama i drugim vremenskim nepogodama, ali i s ratom zahvaćenim područjima, krivolovom, žicama dalekovoda, elisama vjetroelektrana i uništenim odmorištima, posebice u močvarnim područjima. Opstojnost povijesne veze ljudi i ptica selica danas ovisi o odgovornosti čovjeka prema prirodi i očuvanju prirodnih resursa. Samo tako mogu se očuvati staništa ptica, a time i ptice.

Koliko je situacija alarmantna, govori nam i broj od 1 milijun morskih ptica koje umiru od utjecaja plastike svake godine, a ta brojka iz godine u godinu raste. Najčešće vrste plastike koje završe na plažama i priobalju su: cigaretni opušci, plastične boce i čepovi, omoti i ambalaža prehrambenih proizvoda, slamke i žličice, plastične vrećice, plastične posude i pribor za jelo, mikroplastika (plastične čestice promjera do 5 mm), najlon i ostali ribolovni pribor.

Svjetski dan ptica selica prilika je za udruživanje napora u rješavanju ozbiljnog problema plastičnog zagađenja i naglašavanja njegovih negativnih učinaka na ptice selice. Kako svaki pojedinac može pomoći u smanjenju plastičnog otpada? Jedan od mitova o plastici je da zamjene za plastiku nema. Postoje druge mogućnosti, ali to znači da trebamo mijenjati navike. Potrebno je ograničiti upotrebu plastičnih materijala i zamijeniti ih ekološkim alternativama. Odlagati plastiku na održiv način i koristiti inovativna rješenja, poput korištenja materijala organskog podrijetla koji se mogu više puta koristiti. Pridružiti se aktivnostima čišćenja na svom području, bilo na plažama ili uz rijeke, podržati lokalne i globalne aktivnosti protiv pretjerane uporabe i štetnog odlaganja plastike.