Godišnji seminar čuvara prirode

Čuvari prirode Javne ustanove za zaštitu prirode – Međimurska priroda sudjelovali su na 19. Godišnjem seminaru čuvara prirode koji se održao 25. i 26. travnja 2019. godine u Jastrebarskom, u organizaciji Javne ustanove Park prirode “Žumberak – Samoborsko gorje”, udruge Hrvatski rendžer i Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Seminaru je prisustvovalo 100-tinjak sudionika, a osim čuvara prirode iz nacionalnih parkova, parkova prirode i županijskih i lokalnih javnih ustanova, na seminaru su sudjelovali predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike, gosti iz drugih službi i institucija te predstavnik European Ranger Federation Joao Correia iz Portugala.

Na dvodnevnom seminaru predstavljene su brojne teme iz djelokruga rada čuvara prirode, a bilo je i prilike za razmjenu iskustava. Na izlaganjima su čuvari dobili veliki broj korisnih informacija vezanih za povijesni pregled seminara čuvara prirode, izmjene propisa iz nadležnosti inspekcije zaštite prirode, program radova održavanja voda, upravljanje posjetiteljima, uređivanje šuma, monitoring crvenokljune čigre, postupanje čuvara prirode i drugo. Drugog dana seminara održan je terenski obilazak poučne staze „Staza kneževa“ te završno druženje u eko-centru Budinjak.