Podsjećamo_FOTO natječaj: Bijela roda

Bijela roda je prepoznatljiva ptica vezana uz naselja i čovjeka. Svakog proljeća vraća se iz daleke Afrike te gnijezdi na dimnjacima kuća i stupovima elektro-mreže. Vjerojatno nema Međimurca koji ne zna kako izgleda bijela roda. Tim više što u Međimurju postoji čak četrdesetak gnijezda, uglavnom u selima blizu Mure i u blizini vodenih staništa gdje rode nalaze svoju hranu. U posljednje dvije godine, u Kotoribi su zabilježena gnijezda u kojima su rode othranile čak pet mladunaca, što je svojevrsni indikator kvalitete upravljanja Regionalnim parkom Mura-Drava u Međimurju.

Općina Kotoriba je 2019. godinu proglasila Godinom bijele rode u Međimurskoj županiji. Javna ustanova Međimurska priroda tim povodom raspisuje fotografski natječaj na temu: Najbolja fotografija bijele rode u 2019. godini. Natječaj je otvoren od danas do 15. srpnja 2019. godine. Propozicije natječaja detaljno su opisane u nastavku ove objave. Ovim putem pozivamo sve Međimurce da se na isti prijave.

Dvadeset najboljih fotografija postat će sastavni dio putujuće izložbe te dio publikacije o bijeloj rodi u Međimurju koju ćemo objaviti do kraja ove godine.

o o o

PROPOZICIJE NATJEČAJA:

FOTOGRAFSKI NATJEČAJ: NAJBOLJA FOTOGRAFIJA BIJELE RODE U 2019. GODINI

[objavljeno 19.04.2019. godine]

 

 1. Organizator Natječaja

MEĐIMURSKA PRIRODA

Javna ustanova za zaštitu prirode

Trg Međimurske prirode 1, Križovec

40315 Mursko Središće

 

 1. Uvjeti sudjelovanja

Natječaj je otvoren za sve fotografe i ljubitelje prirode, amatere i profesionalce, koji imaju adresu stanovanja ili prebivanja na području Međimurske županije. Prijaviti se mogu isključivo vlastiti autorski radovi pod punim imenom i prezimenom. Djelatnici Javne ustanove Međimurska priroda i članovi žirija ne mogu se prijaviti na Natječaj.

 

 1. Tema Natječaja

Tema natječaja je jedinstvena i glasi: „Najbolja fotografija bijele rode u 2019. godini“.

Pojedini autor može na Natječaj poslati maksimalno 3 (brojkom: 3) fotografije, isključivo u digitalnom obliku (vidi točku: 4. karakteristike fotografija). Primaju se isključivo fotografije koje prethodno nisu bile nagrađivane na domaćim i/ili stranim foto-natjecanjima, salonima ili u časopisima koji nagrađuju najbolje fotografije.

 

 1. Karakteristike fotografija koje se šalju na Natječaj

Prihvaćaju se crno-bijele fotografije ili fotografije u boji, svih stilova, procesa snimanja i obrade, ali bez računalnih manipulacija koje iskrivljuju ili mijenjaju snimljenu realnost. Fotografije se na Natječaj šalju isključivo u digitalnom formatu tj. e-poštom.

Fotografije moraju odgovarati sljedećim uvjetima:

– fotografije moraju biti u JPEG formatu

– dulja strana fotografije mora biti između 2500-3000 piksela

– rezolucija fotografije je 250-300 dpi, pri čemu veličina datoteke ne prelazi 3 Mb

– fotografije moraju biti obavezno imenovane po principu: ime_prezime autora_naziv fotografije

Sve neimenovane fotografije ne ulaze u konkurenciju.

 

 1. Slanje fotografija na Natječaj

Fotografije se na Natječaj šalju isključivo e-poštom na naslov Organizatora Natječaja: medjimurska.priroda@gmail.com uz obavezne podatke: Ime i prezime pošiljatelja, poštanska adresa i broj mobitela za kontakt. Bez tih podataka, prijava će završiti u Bezvrijednoj pošti i neće ući u Natječaj. Organizator Natječaja se u potpunosti pridržava Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR). * Kotizacije za prijave na Natječaj nema. Digitalni zapisi fotografija će se nakon okončanja Natječaja trajno izbrisati, kako ne bi došlo do zlouporabe autorskih djela.

 

 1. Obavijest o rezultatima Natječaja

Svi sudionici Natječaja bit će e-mailom informirani o rezultatima Natječaja dana 12.08.2019.

Rezultati će biti objavljeni i na web stranici: www.medjimurska-priroda.info

 

 1. Članovi žirija u Natječaju

Žiri će djelovati u sastavu: djelatnici Javne ustanove Međimurska priroda.

 

 1. Nagrade

Od pristiglih fotografija, izabrat će se 20 najboljih koje će dobiti svoje mjesto na Izložbi fotografija te u knjizi o bijeloj rodi koja će iz tiska izaći do kraja 2019. godine. Autori 20 najboljih fotografija dobit će po 10 (slovima: deset) knjiga po izlasku iste iz tiska. Autori triju najboljih fotografija po izboru žirija bit će nagrađeni sa po =500,00 (pet-stotina) kuna neto.

 

 1. Kalendar natječaja

Završni datum za prijem fotografija putem e-pošte: ponedjeljak 15. srpnja 2019.

Žiriranje uredno pristiglih radova: do 10. kolovoza 2019.

Obavijest o rezultatima: ponedjeljak 12. kolovoza 2019.

Otvaranje izložbe i podjela nagrada: 13. rujna 2019. na dan Općine Kotoriba.

 

 1. Izložba i javno prikazivanje fotografija

Otvorenje izložbe 20 najboljih pristiglih radova koji po ocjeni žirija zadovolje estetske i tematske kriterije Natječaja upriličit će se na izložbi u Kotoribi povodom dana Općine u petak 13. rujna 2019. i na kasnijoj izložbi u Čakovcu. Organizator natječaja zadržava pravo prikazivanja pristiglih fotografija publici koja će obilaziti Centar za posjetitelje u Križovcu. Po okončanju Izložbe, printane i kaširane fotografije ostaju u arhivu organizatora Natječaja (Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode) kao dokument vremena.

 1. Završna odredba

Slanjem fotografija na Natječaj, autor prihvaća sve navedene uvjete i pravila Natječaja.

Natječaj će biti objavljen na web-stranicama: www.medjimurska-priroda.info te proširen po društvenim mrežama.

 

MEĐIMURSKA PRIRODA, travanj 2019.