Projekt 111 duplji – poziv volonterima!

Ptice dupljašice kojih u Hrvatskoj ima oko 50-tak vrsta vrlo su važne za funkcioniranje ekosustava u kojima obitavaju. Od neizmjerne važnosti su i za nas ljude s obzirom da reguliraju brojnost upravo onih kukaca koje smatramo štetnicima hraneći se njihovim ličinkama ili pak već odraslim kukcima. Dupljašice su ptice koje za gniježđenje odabiru prirodne duplje kojih najviše ima u starim šumama. Kako danas nedostaje starih šuma u kojim ima drveća sa dupljama odlučili smo pomoći pticama i pronaći zamjenu za prirodnu duplju. 

Projektom 111 duplji izradili smo 111 kućica za ptice koje ćemo podijeliti i postaviti u šumama, gajevima i parkovima diljem Međimurja kako bi ih ptice uočile i već ove godine gnijezdile u njima. Kućice su napravljene prema nacrtima ornitologa, a svaka kućica ima određenu veličinu otvora toliko velikog da ptica nesmetano prolazi kroz njega.

Vrijedne ruke majstora Tihomira Slameka iz tvrtke Stin d.o.o. strpljivo su izradile 111 kućica za dupljašice i poludupljašice. Kako bi izrađene kućice što dulje služile kao dom pticama potrebno ih je premazati zaštitnim slojem. Stoga nam je potrebna pomoć volontera! Želite li i vi pomoći pticama, pozivamo vas da se uključite u akciju! Javite nam se na mail: medjimurska.priroda@gmail.com za detalje!

Planirate li i sami izraditi kućicu najbolje da savjete potražite na sljedećoj poveznici udruge BIOM. LETAK