GORIČAN: Brza intervencija čuvarice prirode Sare Srša za spas mladih sova kukuvija!

sove kukuvije
Mlade sove kukuvije privremeno zbrinute u kartonsku kutiju

Na adresu JU Međimurska priroda danas u prijepodnevnim satima stigla je dojava o nađenim i ispalim iz gnijezda mladim sovama u Goričanu. Na mlade sove kukuvije naišli su građevinski radnici koji rade na objektu energetske obnove Osnovne škole u Goričanu.

Dojavu je preuzela mlada čuvarica prirode Sara Srša iz Međimurske prirode, magistra urbanog šumarstva i zaštite prirode. Zamolila je radnike neka nađene sove zbrinu na način da ih stave u kartonsku kutiju.

Hitno se iz Križovca uputila u Goričan preuzeti sove pri tome organiziravši daljnje preuzimanje sova kod Udruge za zaštitu divljih životinja AWAP koja djeluje unutar Zoološkog vrta Grada Zagreba. Sreća u nesreći je što volonteri ove udruge i Centra za zbrinjavanje zaplijenjenih i ozlijeđenih zaštićenih životinja petkom dolaze u Varaždin poslovnim obvezama tako da će pronađene sove već danas biti predane stručnjacima na daljnju skrb, liječenje i saniranje ozljeda.

Sara Srša i Mihaela Mesarić pri pregledu sova na njihovom putu do udruge AWAP

Međimurska priroda poziva u sličnim situacija pronalaska ozlijeđenih životinja ili drugih uočenih problema na terenu uputiti dojavu putem obrasca na internet stranici Međimurske prirode. U hitnim slučajevima kontaktira se direktno glavni čuvar prirode Velimir Bašek 095 904-4364 ili se dojava upućuje na telefonski broj ustanove 040 866-297.

Podsjetimo, kod dojave o nađenoj ranjenoj ili na drugi način ugroženoj životinji bitno je navesti na kojoj lokaciji se nalazite, vrtu, težinu i stanje životinje te ako je moguće poslati fotografiju ozlijeđene životinje. Time se lakše mogu dati savjeti o saniranju životinje do trenutka preuzimanja daljnjeg zbrinjavanja.

Sovama iz Goričana želimo brz oporavak, a i majci pronađenih mladih sova neka što lakše prebrodi gubitak svoje mladunčadi.

sove kukuvije