U šumi Čep ovog ljeta rekordan broj volontera na monitoringu jelenka

monitoring jelenkaKako i gdje provesti toplu ljetnu večer u razdoblju od druge polovice lipnja do sredine srpnja? Odgovor zna sve veći broj znatiželjnih volontera: na monitoringu, praćenju stanja jelenka u hrastovoj šumi Čep u Općini Nedelišće. Akciju organizira već šestu godinu zaredom Javna ustanova Međimurska priroda s ciljem utvrđivanja brojnosti i stanja populacije jelenka prema propisanim nacionalnim protokolima. Osim dobre volje za ovaj poučan i zanimljiv provod u prirodi bitno je da u večeri obilaska šume nema padalina ni snažnog vjetra. Monitoring se provodi u sumrak kroz dvadeset dana kada su jelenci najaktivniji. Alatke koje se pritom koriste su pomična mjerka i anemometar, mjerač brzine vjetra i temperature.

Program monitoringa jelenka ili kako ga u Međimurju nazivaju jelenjak, hrgljoč, rogljoč ili rogač Međimurska priroda provodi već šestu godinu zaredom, a s uključivanjem volontera počelo se 2018. godine.

Ove godine odazvao se dosad rekordan broj, što Mihaela Mesarić stručna voditeljica JU Međimurska priroda tumači kao rezultat kvalitetnog i kontinuiranog rada s volonterima:  

Imamo mrežu volontera koji se rado uključuju na naše akcije, pa tako i ovu. Ljudima je prihvatljivo ljeti navečer prošetati po šumi Čep. Osim iz Nedelišća imamo volontere iz Goričana, Kotoribe, Svetog Martina na Muri i drugih dijelova Međimurja. Rekordni dani opažanja jelenka ovog ljeta su bili oko prvog srpnja kad smo u jednoj večeri opazili velik broj jedinki. Tako je 30. lipnja zabilježeno čak ukupno 70 jedinki. Opažen je ove godine i veći broj hranilišta, na jednom potezu čak četiri što je naravno doprinijelo da opazimo i veći broj jedinki. Prosječan broj viđenja jedinki u danu bio je 40.

monitoring jelenka
Opaženo je i više hranilišta

 

Mesarić ističe kako se tijekom obilaska terena pronalaze i uginule jedinke.

Skupimo ih i kasnije ih pokazujemo i koristimo u interpretaciji postava Mura u Centru za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu. Uvijek su svi fascinirani kad opaze razliku između mužjaka i ženke koje su znatno manje u odnosu na mužjaka. Ljudi se također iznenade spoznajom činjenice da jelenko zapravo veći dio svog života provede u stanju ličinke, čak tri do šest godina.

monitoring jelenka
Na monitoringu jelenka Velimir Bašek i Mihaela Mesarić

Prema svim dosad prikupljenim podacima stanje staništa jelenka u šumi Čep je svih ovih godina zadovoljavajuće. Šumom se odgovorno gospodari i broj jedinki ne opada. Posebice veseli spoznaja što se u praćenje života ovog kukca priključuje sve veći broj volontera svih dobi.

Ovih dana Javna ustanova Međimurska priroda završava praćenje stanja šišmiša. U tijeku je također monitoring ptice pčelarice, a prati se i stanje leptira, kiseličinog vatrenog plavca uz rijeku Muru.

 

monitoring jelenko

monitoring jelenko

monitoring jelenko

monitoring jelenko