Marin Zovko hodač na Croatian Long Distance Trailu: Od Iloka do Sv. Martina na Muri stigao za 23 dana!

Marin Zovko Sv Martin na Muri
Marin Zovko u Žabniku kod mlina na Muri i tabli Croatian Long Distance Traila

Prvi put je u Međimurju. Stigao je u naš kraj “med dvemi vodami”, ni manje ni više nego pješačeći od Iloka. On je Marin Zovko (38), planinar, avanturist, ovogodišnji hodač na Croatian Long Distance Trailu. Iz Iloka najistočnije hrvatske točke krenuo je pješačiti 28. lipnja, a u Sveti Martin na Muri,  najsjeverniju  točku Republike Hrvatske stigao je ovog ponedjeljka 20. srpnja.

Ekipa Javne ustanove Međimurska priroda došla mu je kod mlina u Žabniku zaželjeti dobrodošlicu. Hodaču putniku je uz vodu, slatkiš, svježe netom ubrane borovnice i prigodni suvenir maramu Med dvemi vodami, kako već to međimurskom čovjeku priliči, osigurala i fini objed.

Šesto prepješačenih kilometara je iza Marina. Svu opremu nosi u naprtnjači težine 22 kilograma. Dnevno u prosjeku prohoda oko 25 kilometara i dosad su sva iskustva pozitivna:

– Kroz Slavoniju i Baranju je bilo jako vruće. Malo kiše ovih proteklih dana dobrodošlo je osvježenje. Ljudi su savršeni. U selima gdje nema trgovine, kad zamolim u nekom kućanstvu za vodu , svi su ljubazni. Kad im kažem da sam krenuo pješačiti od Iloka do Prevlake, većina ih uzvikne: – Pa jesi ti normalan! Pogoste me hranom i pićem, a ja im ispripovijedam doživljaje proteklih dana.  Dnevno prijeđem 18, 40, 43 km …ovisno o prilici. Navikao sam se na ruksak i njegovu težinu u ovih dvadesetak dana. Žuljevi su postojani. Porodica žuljeva se širi. Imenovao sam ih. Ali, dosad još nisam upao u krizu da bih razmišljao o odustajanju. Međimurje mi se sviđa. Sela su lijepo uređena, ima mnogo kućica u cvijeću. Predivno je.

Marin Zovko Sv Martin na Muri
S hodačem Marinom ekipa iz JU Međimurska priroda: Zoran Šardi, Velimir Bašek i Siniša Golub

Marin je inače zaposlen kao informatičar u tvrtki Odašiljači i veze koja ga je također poduprla u njegovom naumu da prijeđe cijeli Croatian Long Distance Trail. Pred njim je još mnogo kilometara i koraka. Nakon Međimurja smjer ga vodi prema Varaždinu, Ravnoj Gori, Ivanščici, Medvednici, Samoborskom gorju, potom prema najistočnijoj točci Savudriji u Istri, rtu Kamenjak, Puli i zatim smjer prema Prevlaci najjužnijoj točki Republike Hrvatske, kamo bi prema planu trebao stići početkom listopada. Sveukupna dužina traila je 2109 km.

U njegov naum i sretan ishod vjeruju uz obitelj (roditelje i sestru), vjeruju i prijatelji Planinarskog društva Panj Zagreb, kojeg je aktivni član. Marinovo pješačenje prati i Nikola Horvat, PCT Thru Hiker, pisac i hodač na duge staze. Upravo je prema Horvatovoj  zamisli i inicijativi s Udrugom Long distance trail Hrvatska oformljena ova nacionalna dugoprugaška staza za hodanje koja povezuje najistočniju, najsjeverniju, najzapadniju i najjužniju točku Hrvatske.

Marin Zovko Sv Martin na Muri
Štap s Krndije postao je prije 13 dana Marinov suputnik. – Želim i njega dovesti do Privlake, uz smiješak kaže Marin

Na hodaču Marinu umor se gotovo niti ne vidi. U svakom trenutku spreman je za razgovor. S nama je podijelio i svoja iskustva s Puta Svetog Jakova. 2015. godine prehodao je Camino de Santiago u cijelosti i tada se zaljubio u hodanje na dužim stazama. U svijet planinarenja krenuo je nakon afričkog iskustva u Keniji, kamo ga je odveo dobitak na nagradnoj igri. Safari u Keniji, Camino, upoznavanje kulture u nama egzotičnim zemljama kao što su Vijetnam i Kambodža koje je posjetio 2018. i 2020. godine, aktualni CLDT…sve su to iskustva koja ćemo nadamo se jednog dana imati svi zajedno priliku pročitati u nekom Marinovom putopisu ili sličnom izdanju. Do tada, sretno Marine!