Nadzor zaštićenih područja plovilom

Neposredni nadzor zaštićenih područja osnovna je zadaća čuvara prirode. S obzirom da značajan dio zaštićenih područja u Međimurskoj županiji pokriva vodene površine, javila se potreba za obavljanje nadzora pomoću plovila. Stoga je sklopljen sporazum između Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode i Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Čakovec o suradnji i obavljanju zajedničkih nadzora zaštićenih područja plovilom. Zajedničke plovidbe obostrano su korisne. Pripadnici HGSS-a isprobavaju i ispituju svoja plovila i raznovrsnu opremu kako bi u svakom trenutku znali u kakvom je stanju i je li spremna za uporabu u akcijama spašavanja, dok djelatnici Međimurske prirode obavljaju monitoringe različitih životinjskih vrsta ili vrše preventivne nadzore zaštićenih područja. Rijeka Drava u starom toku, a posebno rijeka Mura svakodnevno mijenjaju prostor kroz koji teku tako da je svaka plovidba jedinstvena, a sudionici plovidbi svjedoci su snage i neobuzdanosti rijeka koje još uvijek u nekim dijelovima prirodno vijugaju stvarajući nove krajobraze. 

Sigurnosna oprema za sve sudionike plovidbe jedan je od glavnih preduvjeta svakog nadzora zaštićenog područja plovilom. Provjera osobne opreme i plovila obavezno se obavlja prije ukrcaja. Ovisno o vrsti nadzora i broju sudionika odabire se plovilo koje će se taj dan koristiti. Gumeni kajak, veliki limeni čamac ili SUP daska (Stand Up Paddle) – svako plovilo koristi se za određene namjene.

Iskustvo stečeno plovidbama i znanje koje pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja prenose čuvarima prirode uvelike će koristiti kod nabavke vlastitog plovila pa će čuvari prirode samostalno moći obavljati nadzore na vodenim površinama u zaštićenim područjima.

Dok čuvari prirode stječu nova znanja o plovidbi rijekama, pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja s radoznalošću prate čuvare prirode u obavljanju monitoringa te i sami uče o mnogim zanimljivostima iz svijeta prirode.

Nažalost, i u našim rijekama nalazimo razne vrste smeća pa koristimo priliku tijekom plovidbi da barem mali dio pokupimo, barem onoliko koliko nam veličina plovila dopušta.

SUP daska u zadnjih je nekoliko godina veliki hit među ekstremnim sportašima. Uz malo prakse i puno koncentracije i ovakvi skriveni rukavci postaju dostupni za istraživanje, što ne bi bilo moguće s većim čamcem.

Veliki čamac idealan je za prelaženje većih dionica rijeka u slučajevima kad vodostaj to dopušta i kada postoji potreba za prijevozom većeg broja sudionika.

Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Čakovec visoko su educirani, vrhunski opremljeni profesionalci koji svakoj plovidbi pristupaju izuzetno ozbiljno i sa strahopoštovanjem prema nepredvidljivim rijekama, a čuvari prirode osjećaju se vrlo sigurno prilikom plovidbi znajući da su u “sigurnim rukama”.