Otvoren hotel za kukce u šenkovečkom eko-centru Nerka

hotel za kukce Nerka
Djelatnici Međimurske prirode kod novog hotela za kukce postavljenog na terenu eko-centra Nerka u Šenkovcu

 

Nakon proljetne akcije Međimurske prirode na terenu edukacijskog ekološkog centra Nerka kod retencije Šenkovec uslijedila je i jesenska. Posvećena je otvaranju hotela s čak pet zvjezdica! Naime, jesen je doba kada kukci počinju intenzivno tražiti sklonište odnosno svoj topli dom u kojem će provesti zimu. Stoga je nakon košnje korova i orezivanja suhih grana stabala na terenu Nerke uslijedilo postavljanje i opremanje hotela za kukce. Za ispunu pripremljenih polica koristila se šuplja cigla, suhe grančice i drvo s izbušenim rupicama, češeri, suha trava i drugi prirodni materijali. Glavni arhitekti ovog novog hotela za kukce proizašlog iz radionice Javne ustanove Međimurska priroda bili su Sara Srša i Velimir Bašek, a opremanju “soba i apartmana” kumovali su i ostali djelatnici.

 

Nova nastamba bit će odličan zaklon kukcima od kiše, vjetra, niskih temperatura, snijega i leda. U njega će uskoro useliti pčele, bumbari i drugi oprašivači, bubamare, stjenice, mravi, pauci i ostali korisni kukci. Hotel “Nerka” s pet zvjezdica tako s nestrpljenjem očekuje svoje nove goste!

 

hotel za kukce Nerka
Punjenje hotela “namještajem”…

I vi možete izgraditi svoj hotel za kukce u vrtu, dvorištu ili školi. Kako? Pripremite drvo za konstrukciju, stare crjepove i drvene cjepanice u kojima izbušite rupice različitih veličina. Zatim u prirodi pokupite grančice, slamu, suho lišće, staru koru drveta, češere i slične prirodne materijale koji će kukcima poslužiti kao skrovišta. Okupite obitelj, djecu, prijatelje i uz ugodno druženje napravite drvenu konstrukciju poput jednostavne police s krovom. Konstrukcija neka bude odignuta od tla. Police punite prirodnim materijalima, a možete ih i ukrasiti prirodnim bojama.

 

hotel za kukce Nerka
Za popunu polica koriste se razni prirodni materijali

 

Ako vam zatreba savjet potražite ga od čuvara prirode Velimira Bašeka i Sare Srša na kontakt broj 095/904-4364 ili e-mail medjimurski.rendzeri@gmail.com