Vrijedan primjerak “Prirode”

U arhivu Javne ustanove Međimurska priroda nalazi se vrijedan primjerak – “Prirode”. O čemu je riječ, kako je taj primjerak završio kod nas i tko nam ga je poklonio? Pročitajte u nastavku ove objave.

Godina je bila 1911. kad je Hrvatsko prirodoslovno društvo iz Zagreba objavilo prvi broj časopisa PRIRODA kojem je tada u zagradi ispod naslova pisalo: popularno naučni prilog “Glasnika” Hrv. prir. društva). Ukupno 47 stranica uredio je dr. Ljudevit Gutschy, to je bila prva godina izlaženja časopisa, a svezak 1. i 2. izašli su kao jedna zaklamana publikacija.

Kako je taj sveščić našao svoj put do Međimurja, manje je poznato. Međutim, na starom tavanu stare kuće u Šenkovcu – kuće u vlasništvu svoje punice – pronašla ga je učiteljica Jelena Fuss. Očarana svojim pronalaskom, nazvala je redakciju časopisa PRIRODA u Zagrebu te im ponudila to vrijedno izdanje na poklon. Odgovor je bio nonšalantan: Pa ako već ne znate što biste s time, dostavite nam ga u Zagreb, sljedeći put kad dolazite…

Umjesto odlaska u Zagreb i predaje tog vrijednog izdanja u redakciju koja baš i nije iskazala veliki ushit, Jelena Fuss odlučila je pokloniti taj raritet svojem bivšem učeniku, a danas ravnatelju Javne ustanove Međimurska priroda. Tako je na pravom mjestu i u pravim rukama završila povijesno vrijedna publikacija hrvatskog prirodoslovlja.

(Sve to dogodilo se prije dvadesetak godina, tako da nema veze s današnjim uredništvom časopisa Priroda. Jelena Fuss još uvijek je živuća, vitalna i društveno aktivna, iako umirovljena učiteljica.)

o o o

Sadržaj tog prvog broja vidljiv je na dnu zadnje stranice izdanja. Primjerak “Prirode” koji je danas u vlasništvu Međimurske prirode izuzetno je očuvan, pravi kolekcionarski primjerak, te se pohranjen čuva u posebnim uvjetima u arhivu Javne ustanove.

 

Ima li ova priča neku pouku? S obzirom da u objavama na ovim web stranicama ne iznosimo stavove – prosudite sami.

Ono što je važno jest činjenica da je vrijedna publikacija s oznakom “Broj 1” dostupna i međimurskim prirodoslovcima bez potrebe da odlaze u Zagreb.