“Zebre za žabe” ponovo u funkciji!

spašavanje vodozemaca
Volonterke na prometnici uz retenciju u Križopotju

“Nije došla žaba cesti, već cesta žabi” mogao bi biti slogan volonterske akcije spašavanja vodozemaca od stradavanja na međimurskim prometnicama. Čovjek je gradnjom prometne infrastrukture prelomio prirodni put migracije vodozemaca i time ugrozio ovu životinjsku vrstu, ali i neoprezne vozače koji mogu naletjeti na kolonije žaba i klizav kolnik.

Akcija je krenula ove subote 27. veljače na dvije dosad već poznate lokacije u Selnici i Črečanu te prvi put uz retenciju u Križopotju. Sredstva za postavljanje nove dionice “zebre za žabe” osigurana su putem projekta Riverside.

volonterska akcija spasavanja vodozem
U Križopotju je postavljeno 500 metara zaštitne ograde

Organizator akcije je Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode koja uz pomoć volontera od 2013. godine provodi ovu volontersku aktivnost. Iz godine u godinu na akciju se javlja sve veći broj volontera. Već prvog dana sudjelovalo je njih šezdesetak. Zajedno s djelatnicima Međimurske prirode postavili su na relaciji prometnice Črečan – Macinec zaštitnu ogradu dužine 500 metara, u Selnici 750 metara te uz retenciju Križopotje 500 metara. Uz okrjepu, volonteri su za svoj trud nagrađeni reflektirajućim prslucima s logotipom Međimurske prirode.

volonterska akcija spasavanja vodozemaca (2)
Odlična atmosfera u Selnici

Na akciji su sudjelovale generacije svih dobi. Koordinatorica ovogodišnje akcije Sara Janković posebice pohvaljuje odaziv učenika osnovnih škola Selnica i Macinec, Gimnazije Josipa Slavenskog i Srednje škole Čakovec, Srednje škole Prelog, članove KUD-a Selnica te predstavnike općina na čijem se području akcije održavaju (Nedelišće, Selnica i Gornji Mihaljevec). U Črečanu se tradicionalno na akciju svake godine odazivaju članovi Ekološke udruga Platana Nedelišće. Nakon postavljanja zaštitne ograde slijedi svakodnevno prenošenje vodozemaca do obližnjih vodenih površina, praćenje i bilježenje stanja te broj spašenih vodozemaca.

volonterska akcija spasavanja vodozemaca
U Črečanu najmlađi i najstariji član akcije, Neva Bašek i Josip Ceilinger

volonterska akcija spasavanja vodozema

volonterska akcija spasavanja vodozemaca (6)

volonterska akcija spasavanja vodozemaca (3)
Sara Srša i Roberta Radović

Riverside trakica vidljivosti

Ova objava je realizirana uz financijsku pomoć Europske unije. Sadržaj objave je isključiva odgovornost Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode i ni pod kojim uvjetima ne odražava stav Europske unije i/ili Upravljačkog tijela.