Svjetski dan rendžera

Svake godine 31. srpnja u svijetu se obilježava Svjetski dan rendžera u spomen na sve rendžere koji su stradali obavljajući svoje dužnosti. Osim toga, slavimo rendžere i njihov posao zaštite svjetske prirodne i kulturne baštine.

Rendžeri su čuvari prirode u zaštićenim područjima. Rendžeri diljem svijeta djeluju pod najrazličitijim nazivima, npr. parkovni rendžeri, parkovna policija, šumski rendžeri, parkovno osiguranje, rendžeri lovočuvari, rendžeri zaštitari nadzornici

Ideja o Svjetskom danu rendžera potekla je od Međunarodne federacije rendžera (IRF), neprofitne organizacije osnovane sa ciljem podizanja svijesti i podrške rendžerima kod njihove uloge u očuvanju našeg prirodnog i kulturnog naslijeđa. IRF je osnovan 1992. godine, a jedna od članica federacije je i udruga Hrvatski rendžer koja okuplja čuvare prirode iz zaštićenih područja cijele Hrvatske. Udruga Hrvatski rendžer promiče razvoj i unapređenje struke čuvara prirode u Hrvatskoj, ali se i povezuje sa srodnim strukovnim udrugama u Europi i svijetu. 

Nažalost, i u proteklih 12 mjeseci stradalo je više od stotinu rendžera diljem svijeta. Iza svakog rendžera stoji ime i prezime, obitelj, priča o hrabrosti i gubitku. Ovo je neizmjerna cijena koju su oni platili kako bi zaštitili biljni i životinjski svijet, kulturnu baštinu, zajednicu i svijet u kojem živimo.

Kamp za mlade čuvare prirode

Međimurski rendžeri svoj će dan obilježiti organizacijom kampa za mlade čuvare prirode. Kamp će se održati na Matulovom gruntu u Frkanovcu. Početak kampa je u 16 sati i planirano vrijeme trajanja je do 21 sat. Na kampu sudjeluju djeca od 7 do 12 godina, sudionici ljetnih radionica provedenih u Međimurskoj prirodi. Djeca će moći istraživati prirodu u okolici Matulovog grunta uz raznolik pribor za istraživače. U aktivnosti su uključeni i članovi Hrvatske gorske službe spašavanja Stanica Čakovec koji će organizirati vježbe za djecu (zipline, prva pomoć u prirodi).

Posebno svečano će biti u 19 sati kada će biti upriličena dodjela nagrada najboljim Mladim čuvarima prirode u 2021. godini. Nakon toga slijedi druženje uz gulaš i logorsku vatru.