Edukacija o sigurnom upravljanju plovilom

Tijekom prve polovice godine djelatnici Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode završili su edukaciju o sigurnom upravljanju plovilom. S obzirom da značajan dio zaštićenih područja u Međimurskoj županiji pokrivaju vodene površine, javila se potreba da se dio nadzora zaštićenih područja obavlja pomoću plovila. Prijašnjih godina nadzore vodenih površina provodili smo u suradnji s pripadnicima Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Čakovec i uz pomoć njihovih plovila i opreme, a nakon uspješno završene edukacije o sigurnom upravljanju plovilom, dio nadzora moći ćemo obavljati samostalno i uz pomoć vlastitog čamca i opreme.

Teorijski dio edukacije
Teorijski dio edukacije o sigurnom upravljanju plovilom

Edukacija o sigurnom upravljanju plovilom sastojala se od teorijskog i praktičnog dijela. U teorijskom dijelu polaznici edukacije naučili su nešto o povijesti veslanja i sportova na vodi, saznali su koje sve vrste plovila postoje i koje su njihove osnovne razlike, koja se oprema koristi prilikom plovidbe te važnost poznavanja vode, odnosno općenito hidrologije.

Praktični dio edukacije
Provjera ispravnosti plovila prije same plovidbe

U praktičnom dijelu edukacije polaznici su se pobliže upoznali s plovilima na kojima će ploviti, opremom koju će koristiti i način na koji se određena oprema koristi.

Praktični dio edukacije
Veslanje na suhom obavezni je dio edukacije prije plovidbe

Nakon savladane teorije i edukacije “na suhom”, polaznici edukacije zaplovili su rijekom Dravom i stečena znanja iskoristili u praksi.

Polaznici edukacije
Polaznici edukacije prije ukrcaja u plovila