PREDSTAVLJAMO: Najbolja Skupina mladih čuvara prirode 2021. godine – učenici PŠ Zebanec

Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode već nekoliko godina nagrađuje svoje mlade volontere i mlade čuvare prirode. Ovog su ljeta nagrade prvi put dodijeljene na posebnom događaju u organizaciji Ustanove – prvom Kampu mladi čuvari prirode. Proveden je u suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja – Stanica Čakovec prigodno na datum 31. srpnja kada se obilježava Svjetski dan rendžera. Za najbolju Mladu čuvaricu prirode 2021. godine proglašena je Gita Radiković iz Šenkovca, a za najboljeg Mladog čuvara prirode 2021. godine Niko Kozar iz Čakovca.

Ove je godine uvedena i kategorija nagrade Najbolja Skupina mladih čuvara prirode 2021. godine jer je u brojnim aktivnostima Međimurske prirode sudjelovao velik broj marljivih školaraca. Osobito je bila aktivna grupa Područne škole Zebanec koja se odazvala na čak tri volonterske akcije Međimurske prirode. Marljivo su prenosili i spašavale vodozemce, promatrali lastavice i piljke te sudjelovali na monitoringu jelenka. Zbog toga su zavrijedili nagradu Najbolja Skupina mladih čuvara prirode 2021. godine. Osvojili su je učiteljica Mirjana Dežđek-Ciglar s učenicima 4. razreda Područne škole Zebanec: Marin Hoblaj, Viktor Brezničar, Josipa Pufek, Rebeka Hoblaj, Gabriel Kutnjak, Gabrijela Šardi i Valentina Novosel.

Učiteljica Mirjana Dežđek-Ciglar je bila i više nego ponosna na svoju grupu. Istakla je kako je to generacija koja ove jeseni kreće u peti razred osnovne škole, pa su je mnogi iz grupe pitali hoće li moći nastaviti s volontiranjem i sljedeće školske godine: – Naravno da hoće, sa smiješkom je odgovorila.

Donosimo i nekoliko dojmova učenika s volonterskih akcija i Kampa mladi čuvari prirode:

Josipa Pufek, iz Zebanca
– Jako mi je bilo lijepo na kampu. Najbolja radionica je bila s GSS-om. Zipline me oduševio, a bilo mi je također super čuti kako se radi s potražnim psom. Sudjelovala sam na spašavanju vodozemaca i brojenju lastavica. Na akciji prenošenja žaba prvo sam se malo bojala, ali kad sam upoznala žabe, poslije je strah nestao. Želim se na ovu akciju prijaviti i sljedeće godine. Veselim se petom razredu.

Marin Hoblaj, iz Štrukovca
– Bio sam sretan kad sam saznao da smo nagrađeni. Mislio sam da neću dobiti nagradu već da ću samo gledati kako ostali dobivaju nagradu. Bio sam volonter na akciji žabe, kad smo brojali lastavice i piljke te pratili jelenke. Kad smo išli u šumu pratiti jelenke bilo nam je jako lijepo. U šumi nije bilo previše mračno. Davali smo imena jelencima: Miljenko, Gabrijel, Marin, Gabrijel, Mirjana i druga razna imena. Kad smo bili u akciji prenošenja žaba bilo mi je odlično. Bilo ih je puno. Učiteljica mi je rekla da imam oko sokolovo jer sam našao mnogo skrivenih žaba u visokoj travi. Ponosan sam što sam ih toliko spasio. Kad smo promatrali lastavice naučio sam razliku između njih i piljaka. Lastavica i piljak razlikuju se po repu i obliku gnijezda.

Valentina Novosel, iz Zebanca
– Učiteljica nas uči voljeti prirodu. Na kampu je najuzbudljivije bilo na ziplinu. Lijepo nam je bilo i na livadi kad smo istraživali leptire. Bila sam na akcijama jelenak, lastavice i piljak te na žabama. Ne vrijedi priča ako „kušnem žabu‟ da se ona pretvori u princa. Bila je prava avantura prenositi žabe.

Gabrijela Šardi, iz Zebanca
– Izvrstan je osjećaj što sam s prijateljima proglašena za najbolju mladu čuvaricu prirode. Oduševljenja sam. Sudjelovala sam u akciji prenošenja žaba, popisivanju piljaka i na monitoringu jelenaka. Na pet mjesta smo pronašli gnijezda s lastavicama. Mislima sam da će ih biti više. Iako je bilo vruće, bilo nam je zanimljivo. Na dan kad sam išla prenositi žabe, baš nije bilo niti jedne.

Gabrijel Kutnjak, iz Zebanca
– Najzanimljiviji predmeti u školi su mi priroda, informatika i engleski. Bavio sam se plivanjem, a sada ću si pronaći neki novi hobi. Svi mi koji smo na kampu osjećamo se ugodno i lijepo, a ja sam sretan. Bio sam na akciji spašavanja žaba. Bilo je uzbudljivo. Kad sam imao prvi put u ruci žabu to mi je bilo onako malo neugodno. Drugi put je već bilo bolje. Naučio sam da se jelenci hrane slatkastom tekućinom iz drveta. Na kampu je bilo uzbudljivo uz vatricu. Jeger kobasicu sam si malo prepekao, ali gulaš je bio odličan. I dalje ću biti zainteresiran za volontiranje s prijateljima iz škole.

Nagrađenu skupinu i atmosferu na 1. Kampu mladi čuvari prirode pogledajte i u videozapisu OVDJE.