PREDSTAVLJAMO: Najbolji mladi čuvar prirode 2021. godine – Niko Kozar iz Čakovca

Prvi kamp mladi čuvari prirode u organizaciji Međimurske prirode održan je na Matulovom gruntu 31. srpnja 2021. godine. U provedbi kampa sudjelovala je i Hrvatska gorska služba spašavanja – Stanica Čakovec. Tom prigodom dodijeljene su i nagrade najboljim mladim čuvarima prirode. Ovogodišnji dobitnik u kategoriji najbolji mladi čuvar prirode je Niko Kozar iz Čakovca, a o kampu i ostalim nagrađenim učenicima više možete saznati OVDJE.

Niko je znatiželjan i živahan dječak. Ove će jeseni krenuti u treći razred te u rujnu proslaviti deveti rođendan.
Kad je išao po svjedodžbu nakon završetka drugog razreda pohvalio se učenicima i učiteljici Petri Kovač na nagradi koju je zavrijedio sudjelovanjem u volonterskim akcijama Javne ustanove Međimurska priroda. Svima je bilo drago čuti tako odlične vijesti. Odličan je učenik i nanizao je same petice u svjedodžbi. Na Svjetski dan rendžera bio je s obitelji na moru, pa nije mogao sudjelovati na prvom Kampu mladi čuvari prirode i biti osobno nazočan dodjeli nagrade. Ali, Međimurska priroda uskoro organizira događanje na kojem će i Niko primiti javno svoje priznanje. No, prije toga upoznajmo njegovu strast prema prirodi, a osobito prema životinjama.

S djelatnicima Međimurske prirode dvije je večeri krajem lipnja volontirao u šumi Čep kod Nedelišća. Pri tome je učio o životu kukca jelenaka.

– Bilo mi je jako lijepo. Mislio sam da ćemo ih samo brojati, ali smo svašta radili. Označivali smo ih, mjerili, promatrali. Bio sam u Centru Med dvemi vodami gdje sam čuo priču o jelenka, paličnjaku, leptirima plavcima. Bio sam i na sportskom kampu na plivanju, kad nam je Sara iz Međimurske prirode pokazivala jelenke i govorila o njihovom zanimljivom životu.

U šumi Čep na volonterskoj akciji promatranja jelenaka

Ljubav prema životinjama prenio mu je djed Dragutin, deda Drago kako ga od milja zove. Djed je bio lovac, pa su mnogo vremena provodili zajedno u prirodi.

– Djed živi u Mačkovcu i iza kuće ima šumu. Puno sam s njime išao u šetnju u prirodu. Vidio sam i upoznao u šumi razne životinje. Srne, vodene kokoši, pa i zmiju kako puzi po vodi. Ne bojim se zmije. Samo je prošla pokraj nas, a mi smo je pustili na miru. Djed me upoznao s time kako se koja životinja zove. Lijepo mi je bilo s njim ići u šumu, a ja sam tada zavolio prirodu i životinje. Zatim sam krenuo sam istraživati. Kad nešto čujem i ako me to zanima, onda idem to istražiti preko mobitela. Mobitel mi koristi da nađem podatke, a također ga koristim i za fotografiranje, otkrio je Niko svoje prve korake u otkrivanju svijeta prirode koji ga je toliko oduševio.

Niko fotografira životinjski svijet i slaže vlastite fotoknjige s opisima životinja


Svoje oduševljenje je odlučio trajnije sačuvati u obliku „knjiga‟, printeva koje uredno slaže u mini fotomonografije A4 formata.

– Prva knjiga koju sam napravio bili su „Slapovi‟. Bio sam na Plitvičkim jezerima i tada sam odlučio da ću napraviti svoju fotoknjigu. Fotografiram, napišem podatke, napravim priču i sve to isprintam. Moje najnovije knjige su posvećene životinjama. U njoj imam jelenke, ribe, labudovo gnijezdo itd. Većinom sam sve snimio u Međimurju. Snimam divlje životinje. Neke sam snimio i na Plitvičkim jezerima. Napravit ću u tom serijalu još jednu treću knjigu. Zove se „Enciklopedija moj svijet‟. Ideja mi je došla jer doma imam enciklopediju Moj svijet, pa sam odlučio da i ja napravim jednu takvu svoju knjigu. Poslije treće knjige, napravit ću i knjigu o biljkama. Neke sam već fotografirao u parku u Čakovcu, otkrio nam je svoje planove vrijedan istraživač Niko.

S majkom Anemari često šeta Perivojem Zrinski


Majka Anemari Novak i otac Igor Kozar velika su potpora njegovom prirodoslovnim nadahnuću. Vode ge u prirodu, čakovečki park, u šetnje uz Muru i Dravu te pomažu kad treba isprintati nova djela.

– Mama mi spoji listove mojih knjiga, a pomaže mi ako treba i oko opisivanja životinja. S roditeljima idem u danima vikenda u šetnje u prirodu. U čakovečkom parku sam vidio vjevericu, djetlića, golubove, vrane, vrapce… I to sam stavio u svoje knjige. Imam oko petsto fotografija. Teško mi je odlučiti se koju životinju najviše volim. Ali nekako najviše volim lastin rep. Zanima me i srnjak jer ima krasne i velike rogove. Deda i ja smo našli dio rogova kad smo šetali šumom, govori nam Niko sa sjajem u oku svoje doživljaje iz šume.

Svaku fotografiju Niko sadržajno opisuje


Niko nam redovno šalje i izbor svojih fotografija za našu rubriku „Fotografija mjeseca‟ na našoj web stranici Međimurske prirode. Vjerujemo da ćemo o našem najboljem ovogodišnjem mladom čuvaru prirode i ubuduće pisati jer će ga njegov istraživački duh odvesti u nove zanimljive pohode i otkrivati mu taj divni svijet životinja.

Nakon serijala o životinjama Niko planira napraviti i seriju posvećenu biljkama