U čakovečkoj knjižnici predstavljen kultni Ljetopis Pješčanog Okruga

Knjižnica „Nikola Zrinski‟ Čakovec zaokružila je 15. studenoga ovogodišnje obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige predstavljanjem knjige Ljetopis Pješčanog Okruga autora Alda Leopolda. Gost predavač bio je Siniša Golub, prevoditelj ovog djela čije je prvo izdanje objavljeno 1949. godine na izvornom američkom jeziku knjige pod naslovom A Sand County Almanac. Knjiga je dosad prevedena na 15 svjetskih jezika i nosi status biblije ekološkog pokreta.

Siniša Golub ogolio je pred publikom svu težinu i užitak prevođenja ove kultne knjige iz američkog u hrvatski standardni jezik. U liku i djelu Alda Leopolda, oca moderne ekologije Golub je više od 20 godina pronalazio vlastito nadahnuće i inspiraciju. Iako po struci nije prevoditelj, s pravom se upustio u izazov prevođenja ovog djela što mu je između ostalog donijelo meditativno i duhovno iskustvo. Prevoditelj Golub je naglasio kako Aldo Leopold kroz četrdesetak eseja objedinjenih u ovoj knjizi stavlja naglasak na aktualne probleme koje uočava, a ne na lijepe opise prirode. Također donosi odličan omjer između opažanja i pouka, preoblikujući svoje dnevničke zapise u pitko knjiško štivo, a da pri tome ne skriva svoje životne epizode iskustva lovca, šumara, zaštitara divljine i spisatelja. Time je stvoreno izuzetno vrijedno štivo koje svojom problematikom dotiče i dandanas aktualne probleme u domeni prirode te svojim idejama kod čitatelja učvršćuje spoznaju za sve većom potrebom zaštite i očuvanja prirode.

Ljetopis Pješčanog Okruga može se posuditi u čakovečkoj gradskoj knjižnici, a svatko tko želi ovo sadržajno i ilustrativno bogato djelo imati u vlastitoj kućnoj biblioteci može je nabaviti u suvenirnici Centra za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu.

Održan program u knjižnici „Nikola Zrinski‟ Čakovec bio je prvo javno predstavljanje ovog djela na području Međimurja. U ime domaćina posjetitelje programa pozdravila je Ljiljana Križan, ravnateljica čakovečke gradske knjižnice. Knjiga je krajem listopada promovirana i u Narodnoj knjižnici Vrbovec.

Knjiga Aldo Leopold_Ljetopis pješčanog okruga
Knjiga se može nabaviti u suvenirnici Centra Med dvemi vodami