Ptičarenje na Marini Prelog u nedjelju 20. ožujka

Čiji se to ptičji pjev razaznaje iz obližnjeg trščaka? Što je proletjelo iznad naše njive? Koja je ovo ptica što sjedi na onoj grani? Sve više je zainteresiranih osoba koje žele sa što više znanja i stručnosti determinirati ptičje vrste. Ta se vještina može usvojiti odlascima u prirodu, kontinuiranom edukacijom i rekreativnom aktivnošću zvanom promatranjem ptica. U svjetskim razmjerima ovakav način provođenja slobodnog vremena ima izrazit uzlazni trend popularnosti, a posljednjih godina sve više zaljubljenika za ovakav oblik provođenja slobodnog vremena ima i u Hrvatskoj. Dokaz tome je i održano ptičarenje početkom veljače na Marini Prelog u organizaciji Javne ustanove Međimurske prirode. Promatrati ptice uz stručnu pomoć došao je velik broj zainteresirane javnosti svih generacija. Kakva je bila atmosfera pogledajte na prilogu koji je pripremila i emitirala VTV Televizija OVDJE.

FB telop pticarenje Marina Prelog 2003

Jedna od aktivnosti aktualnog projekta „Eco Bridge“ jest upravo uspostava područja pogodnih za promatranje ptica te uspostavljanje sustava praćenja broja ptica. Stoga je unutar projekta „Eco Bridge“ nabavljena oprema za promatranje ptica, a također je krajem siječnja započeo trening i edukacija na temu prepoznavanja ptica. Trening polazi dvadeset osoba, a edukacija je održana između ostalog i na lokalitetu Marine Prelog.

Ptičarenje na Marini Prelog za svu zainteresiranu javnost u organizaciji Javne ustanove Međimurska priroda održat će se u nedjelju 20. ožujka 2022. godine od 13 do 16 sati. Djelatnici Međimurske prirode osigurat će dalekozore, durbine i vodiče za prepoznavanje ptica. Ova rekreativna aktivnost organizirana je unutar projekta „Eco Bridge‟, ali i povodom obilježavanja Međunarodnog dana zaštite šuma (21.03.) i Svjetskog dana voda (22.03.).