Održana radionica za komunalne redare

U prostoru velike vijećnice Grada Čakovca u četvrtak 10. ožujka 2022. godine, održana je četvrta po redu radionica za dionike i suradnike Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode. Radionica je održana u sklopu projekta Eco Bridge. Tema radionice bila je “Unapređenje komunikacije između čuvara prirode i komunalnih redara”.

Međimurska priroda kroz projekt ima za cilj poboljšati suradnju s postojećim suradnicima i dionicima na području Međimurske županije, kako u zaštićenim prirodnim područjima tako i izvan njih. Prepoznali smo komunalne redare kao jedne od ključnih suradnika te želimo poboljšati međusobnu razmjenu informacija kako bismo bolje pratili stanje Natura 2000 vrsta i staništa te evidentirali rasprostranjenost strogo zaštićenih vrsta u ekosustavima Međimurja.

Radionica je započela uz uvodnu riječ domaćina, koju je održao Damir Šoltić, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, izgradnju grada i upravljanje nekretninama. Predavanje na temu “Unapređenje komunikacije između čuvara prirode i komunalnih redara” održao je Velimir Bašek, glavni čuvar prirode. Dok su u drugom dijelu radionice, kroz prezentaciju koju je održala Sara Srša, komunalni redari upoznati s načinima postupanja prilikom dojava vezanih uz poletarce, zmije i šišmiše. Dojave s kojima se najčešće susreću čuvari prirode u svakodnevnom terenskom radu. Predstavljeni su web obrasci putem kojih komunalni redari, prilikom terenskog rada, mogu dojaviti čuvaru prirode problem ili vrstu od interesa.

Zaključno, tijekom rasprave komunalni redari iznesli su probleme s kojima se susreću te predložili moguće buduće suradnje Međimurske prirode i komunalnih redara pomoću kojih bi se povećala svijest građana.

Na radionici je sudjelovalo jedanaest komunalnih redara koji djeluju na području jedinica lokalne samouprave: Mala Subotica, Orehovica, Goričan, Kotoriba, Sveta Marija, Donja Dubrava, Donji Vidovec, Čakovec, Nedelišće, Mursko Središće, Vratišinec, Sveti Martin na Muri i Selnica.