VIDEO: Kako postaviti kućicu za ptice?

Jedna od aktivnosti koju provode djelatnici Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode jest i postavljanje kućica za ptice. Kako postaviti kućicu za ptice, može se saznati u novom video zapisu Međimurske prirode. U njemu govore Velimir Bašek, glavni čuvar prirode i Iva Šoštarić, ornitologinja iz Udruge BIOM. Riječ je o organizaciji civilnog društva koja se bavi očuvanjem prirode, njezinim promicanjem i popularizacijom. Biomovka Iva Šoštarić voditeljica je programa za edukaciju, volontere i članove, ali i vrsna stručnjakinja u području prepoznavanja ptica.

Iva Šoštarić i Velimir Bašek

Na predstavljenom video zapisu može se vidjeti postavljanje kućice za ptice na lokaciji međimurske šume Murščak kod Domašinca. Velimir Bašek, glavni čuvar prirode Javne ustanove Međimurska priroda ističe:

– Zimsko razdoblje idealno je za postavljanje kućica za ptice, koje već u ožujku traže novi dom gdje će izgraditi svoje gnijezdo. Pticama kao što je velika sjenica, crvendać, kos i mnoge druge pjevice urbanim sredinama nedostaje mjesta za gniježđenje. Dobro mjesto za kućicu je ondje gdje neće biti izravno izložena Suncu, gdje nije nadohvat šape znatiželjnih ljubimaca i gdje postoji prirodni zaklon u obliku krošnje stabla ili grmlja. Vrijeme postavljanja kućice mora biti prije sezone gniježđenja, idealno prije ožujka, kako bi ptice zatekle spremnu kućicu. Nakon što smo postavili kućicu za ptice treba o njoj voditi brigu. Dovoljno je osigurati da se nalazi na povoljnom mjestu i provjeriti ima li kakvih uljeza prije nego dođu ptice. Ujesen je potrebno izvaditi iskorišteno gnijezdo i očistiti je od biljnih ostataka kako ne bi trunuli preko zime.

Zbog uništavanja njihovih prirodnih staništa pticama nedostaje mjesta za gniježđenje. Odaberite prikladno mjesto i postavite i vi svoju kućicu za ptice.

Pogledajte i video zapis o postavljanju kućica za ptice:

https://www.youtube.com/watch?v=jOrBr_1P_1s