Učenici u Perivoju Zrinski promatrali ptice urbanih sredina

Učenici 4. razreda III. osnovne škole Čakovec u utorak, 22. ožujka, proveli su početak nastave u SPA Perivoj Zrinski. Kako bi proveli vrijeme na otvorenom povodom Svjetskog dana voda i šuma odlučili su, uz svoje učitelje, naučiti ponešto o promatranju ptica i bioraznolikosti u urbanim sredinama.

Učenici u lovu na ptice i proučavanju literature

Učenici su kroz dvije polusatne radionice mogli naučiti koja oprema je potrebna za promatranje ptica, kada promatrati ptice, kako uočiti razlike među sličnim pticama te zašto je dobro imati fotoaparat pri ruci. Tijekom sezone gniježđenja vrane gačac, koja je u punom zamahu ovih dana, učenici su promatrali obrasce ponašanja. Pitanja poput: Zašto je vrana odabrala upravu tu grančicu? Zašto su toliko glasne? Čime se hrane? i ostale zanimljivosti o jednim od najpametnijih ptica ponukala su učenike na mnoga druga pitanja.

Kroz drugu radionicu učenici su saznali zašto je dobro imati parkove u svojoj sredini, kakve nam se to različite proljetnice javljaju na travnjacima koje stvaraju prvu hranu i nektar za korisne nam kukce, pčele, kakva je uloga hotela za kukce i kakvi nam se sve gmazovi kriju u grmlju i griju na pločnicima.

Kakva je bila atmosfera na prvom promatranju ptica organiziranom na Marini Prelog pogledajte na prilogu koji je pripremila i emitirala VTV Televizija:  https://www.youtube.com/watch?v=9_Azg1tSgI0

Aktivnost je provedena u sklopu projekta Eco Bridge.