Međunarodni Stručni skup na temu „Priroda kao zadaća – praktična iskustva u upravljanju zaštićenim prirodnim područjima“

Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode u sklopu projekta Eco Bridge organizira međunarodni Stručni skup na temu „Priroda kao zadaća – praktična iskustva u upravljanju zaštićenim prirodnim područjima“. Stručni skup će se održati u ponedjeljak 11. srpnja 2022. godine u multimedijalnoj dvorani Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TIC) u Čakovcu s početkom u 10 sati.

Stručnim skupom razmijenit će se praktična iskustva u upravljanju zaštićenim prirodnim područjima uključujući NATURA 2000 područja i područje Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav između Hrvatske i Mađarske proglašen je u srpnju 2012. godine, a 2021. godine područje toka triju rijeka objedinjeno je u prvi pentalateralni rezervat biosfere u svijetu pod zaštitom UNESCO-a.

Stručni skup održat će se na hrvatskom i mađarskom jeziku te će biti osigurano simultano prevođenje Stručnog skupa. Jedan od ciljeva skupa je unaprjeđenje upravljačke aktivnosti u zaštićenim područjima u pograničnom području država Mađarske i Hrvatske.

U programu Stručnog skupa na temu „Priroda kao zadaća – praktična iskustva u upravljanju zaštićenim prirodnim područjima“ govorit će Boleslaw Slocinski, mag. geog. (Udruga Biom), Gregor Domanjko (Javni zavod Krajinski park Goričko), Iva Šoštarić, mag. biol. mol. (Udruga Biom), dr. sc. Mihaela Mesarić (Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode), dr. sc. Biljana Janev Hutinec i Lana Jelić, mag. ekol. (Javna ustanova Maksimir za upravljanje zaštićenim područjima Grada Zagreba), mr. sc. Siniša Golub (Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode), dr. sc. Sandra Golubić (Međimurska županija, Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša), Anja Cigan, Monika Podgorelec i Aleksander Koren (Zavod Republike Slovenije za varstvo narave), Imre Simonyai(Municipality of Letenye), Máté Magyari(Balaton-felvidéki National Park Directorate) i Ákos Klein PhD (Barn Owl Foundation).

Stručni skup nije otvoren za javnost. Za sudjelovanje je prijavljeno pedeset sudionika, a predviđeno trajanje Stručnog skupa je do 17 sati.

Ovaj Stručni skup organizira se uz financijsku pomoć Europske unije. Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode i ni pod kojim uvjetima ne odražava stav Europske unije i/ili Upravljačkog tijela.