Prava svilenica- invazivna biljna vrsta privlači izgledom na sadnju u vrtove

Prava svilenica (Asclepias syriaca lat.), cigansko perje ili papiga biljka stigla nam je u Europu iz sjeverne Amerike. Kod nas se pojavila krajem 19. stoljeća, a pravu ekspanziju kao ukrasna biljka je doživjela krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća kada je krasila skoro svako dvorište.

Biljke rastu često uz ograde te se proširuju uz pomoć rizoma (preobražene stabljike)

Višegodišnja je biljka čije šuplje stabljike mogu narasti do 1 m, a u povoljnim uvjetima i do 2 m visine. Na njima su široki listovi na kratkim peteljkama, dužine do 20 cm.

Ima izuzetno lijepe male cvjetove sakupljene u cvat štit. Cvjeta od lipnja do kolovoza te pčele rado posjećuju njene privlačne cvjetove. Kasnije tijekom rujna i listopada dozrijeva plod bubrežastog oblika koji nalikuje na papige. Plodovi su dugački do 8 cm unutar kojih se nalaze sjemenke sa svilenkastim nitima. Kad se plod papiga osuši i raspukne, vjetar nosi sjeme i širi ga u prirodi. Osim sjemenom, prava svilenica se razmnožava i preobraženim stabljikama rizomima koji mogu biti dugi i do 3 m.

Plod PAPIGA koji sadrži sjemenke sa svilenim nitima

Mnogi su posadili ovu vrstu u svojim dvorištima jer je vrlo dekorativna. Pčelari su je uzgajali jer je izuzetno medonosna i daje kvalitetan med no problem je što se radi o vrlo invazivnoj biljnoj vrsti koja se lako širi i zauzima nove površine pa negativno djeluje na bioraznolikost i okoliš, a teško se iskorjenjuje. Svi dijelovi sadrže mliječni sok koji se oslobađa kada se biljka ošteti i može vrlo štetno i ozbiljno djelovati na kožu.

Odgovaraju joj sunčane lokacije. Često se raširi na pjeskovitom i siromašnom zemljištu koje druge biljke izbjegavaju. Možemo je naći pored puteva, na zapuštenim zemljištima.

Suzbijanje ove biljke je dugogodišnji posao. Iz rizoma u zemlji se stvaraju nove biljke koje je potrebno uništavati kroz duži niz godina. Čupanje i košenje stoga su najprihvatljiviji kada su u pitanju suzbijanje i zaštita okoliša.

Uklanjanje biljke košnjom

Cigansko perje nalazi se na tzv. Unijinom popisu, odnosno popisu vrsta za koje se smatra da izazivaju zabrinutost u EU te je izrađen plan upravljanja kojim će se populacije učinkovito kontrolirati, budući da je cigansko perje široko rasprostranjena vrsta u Republici Hrvatskoj.

Nalaze prave svilenice svakako uklonite, ukoliko je moguće čupanjem ili redovitom košnjom, te prijavite nalaz na https://invazivnevrste.haop.hr/prijava-opazanja. Time ćete doprinijeti boljem poznavanju rasprostanjenosti vrste kao i učinkovitijem praćenju stanja brojnosti vrste.