EU ORGANIC DAY u Centru dr. Rudolfa Steinera

Nizom programa Centar dr. Rudolfa Steinera obilježio je prvi Dan ekološke proizvodnje (EU Organic Day) i Svjetski dan turizma (World Tourism Day 2022.). Zelena vizija s kreativcima budućnosti bio je programski sadržaj održan 21. i 22. rujna za dječje vrtiće. Glavnoj svečanosti održanoj u sjedištu Centra u Donjem Kraljevcu u petak 23. rujna nazočila je i Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode. Siniša Golub, ravnatelj Međimurske prirodi bio je sudionik Okruglog stola “Mali EKO razgovori” – što je učinjeno i gdje se vidimo u budućnosti.  Naglasio je potrebu smanjivanja uzgoja monokulture kao što je primjerice kukuruz na međimurskim poljoprivrednim područjima, te istaknuo osobitost našeg kraja gdje još uvijek svaki žitelj Međimurja može u krugu jedne milje od svog doma prošetati i stići do livada (1 milja u km iznosi oko  1,609 kilometara).

Euritmijska vježba

Uzvanici su u program uvedeni euritmijskom vježbom. Vodila ga je Eva Maria Rascher učiteljica euritmije koja je u svojoj šezdesetgodišnjoj karijeri radila kao učitelj euritmije u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Rusiji, Južnoafričkoj Republici i Irskoj. Okrugli stol moderirala je Amalka Vukelić stručna suradnica Centra dr. Rudolfa Steinera. Sažete eko-crtice iznijeli su uz Međimursku prirodu predstavnici Međimurske županije, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske poljoprivredne komore, Agronomskog fakulteta, Međimurskog veleučilišta, Sveučilišta Sjever, Edward Bernays visoke škole, Udruge Pogled Nedelišće, biodinamički proizvođači, međimurski LAG-ovi, Turistička zajednica Međimurske županije, čakovečkih srednjoškolskih ustanova, dječijih vrtića, donatori i dr. Program je oplemenjen i glazbenom notom koju je vodio Danijel Grčević.

Glazbenu notu izveo je Danijel Grčević sa volonterkama

Uzvanici su razgledali novu čitaonicu i knjižnicu oformljenu i opremljenu unutar zgrade Centra dr. Rudolfa Steinera u suradnji s učenicima Graditeljske škole Čakovec pod mentorstvom Vladimira Hatlaka, stručnog učitelja stolarstva  te izložbu radova učenika Graditeljska škole Čakovec, vrtićaraca iz Dječjeg vrtića Ftiček (Donji Kraljevec) i Dječjeg vrtića Cipelica (Čakovec).

Vladimir Hatlak i učenici Graditeljske škole Čakovec

Tijekom Okruglog stola stigla je i odlična vijest: David Pejić (Zrno eko imanje) proglašen je najboljim ekološkim poljoprivrednikom u EU. Dijana Posavec ravnateljica Centra je putem video poziva omogućila sudionicima programa čuti prve dojmove nagrađenog Pejića, koji je s uzbuđenjem i ponosom iz Bruxellesa pozdravio sudionike događanja u Donjem Kraljevcu. Europske nagrade za ekološku proizvodnju (European Organic Awards) dodijeljene su prvi puta upravo 23. rujna 2022. godine (8 nagrada u 7 kategorija).

Sudionici Okruglog stola složni su u namjeri pozicioniranja Međimurja kao predvodnika biodinamičke poljoprivrede i održivog razvoja u Hrvatskoj, što bi u svim elementima trebala nastojati pratiti i turistička djelatnost. Identitet Međimurske županije u tom smjeru polako se razvija i gradi.

rbt