Europski dan promatranja ptica na Marini Prelog

Prvog vikenda u listopadu tradicionalno se okupljaju zaljubljenici u ptice i prirodu iz Europe i središnje Azije na Europskim danima promatranja ptica (EuroBirdwatch). Riječ je o međunarodnom događaju koji već 30 godina zaredom organiziraju europski BirdLife partneri. Cilj je podići svijest o pticama, njihovim staništima, područjima gniježđenja, migracijskim rutama i zimovalištima u Sredozemlju i Africi.

Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode pridružuje se Europskom danu promatranja ptica u nedjelju 2. listopada na lokaciji Marina Prelog od 15 do 17 sati.

Preloška Marina vrlo je atraktivna za promatranje ptica jer nudi veliku raznolikost i bogatstvo ptica na malom prostoru. Ptičarenje na Marini Prelog je besplatno i primjereno svim uzrastima. Za sudjelovanje nije potrebna prethodna prijava, niti posebna oprema ni predznanje. Dovoljna je odjeća i obuća primjerena boravku na otvorenom, i naravno, dobra volja. Zainteresirana javnost moći će opaziti labudove, različite vrste pataka i gusaka, galebova i drugih ptičjih vrsta.

Za određivanje vrste ptica Međimurska priroda osigurat će nekoliko priručnika Ptice Hrvatske i Europe, a za promatranje biti će dostupno nekoliko dalekozora i durbina. Tko ima svoj vlastiti dalekozor, preporučuje se ponijeti ga na ovu poučnu i zabavnu rekreaciju u prirodi.

EuroBirdwatch 2022 provest će se u danima vikenda 1. i 2. listopada na više lokacija diljem Hrvatske, a koordinaciju akcije za Hrvatsku provodi Udruga BIOM iz Zagreba. Nakon završetka akcije ukupni rezultati EuroBirdwatch 22 akcije bit će dostupni na stranici eurobirdwatch.eu

Eurobirdwatch22 - Marina Prelog
promatranje ptica Marina Prelog (5)