U 6 međimurskih škola osnovnoškolce dočekale nove poučne table 

S prvim danom nove školske 2022./2023. godine učenike u šest međimurskih osnovnih škola dočekale su u školskim dvorištima nove poučne table. Međimurska priroda inicirala je novi projekt suradnje i umrežavanja svih škola u obuhvatu područja Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, s ciljem kvalitetnije edukacije djece i mladih. Nazvan je Zajednica škola Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav na području Međimurske županije. Usmjeren je na školsku populaciju s namjerom približavanja prirode i potrebu njezina očuvanja, učenicima na aktivan i prikladan način. Cilj projekta je umrežiti sve zainteresirane škole pri osmišljavanju i provođenju aktivnosti u zaštiti prirode.

U prvoj fazi provedbe projekta odabrano je šest međimurskih osnovnih škola koje su već i dosad u svojim aktivnostima stavile naglasak na ekologiju, zaštitu prirode i održivi razvoj. Škole začetnice ovog projekta su sljedeće osnovne škole: Tomaša Goričanca Mala Subotica, Mursko Središće, Domašinec, Hodošan, Donja Dubrava i Orehovica.

Table su sadržajno i vizualno oblikovane tako da poučavaju o značaju ekosustava za lokalnu zajednicu i njezino stanovništvo, a koji je zbog svoje bioraznolikosti priznat na međunarodnoj razini. Podsjetimo, rezervati biosfere proglašavaju se nad područjima koje su pojedine države već prethodno zaštitile u okviru svojih zakona. Tako je u Hrvatskoj rezervat biosfere proglašen nad područjem Regionalnog parka Mura-Drava i Parka prirode Kopački rit. UNESCO je na tom području prepoznao potencijal skladnog suživota čovjeka i prirode, te time dodatno osnažio lokalne napore u očuvanju ukupnih prirodnih vrijednosti.

Pet tabli je financirano iz projekta Riverside. Jednu je financirala Međimurska priroda. Projekt Riverside započeo je u rujnu 2020. godine. Uz Međimursku prirodu partneri na projektu su županijske javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode iz Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije te mađarski partneri Nacionalni park Dunav-Drava te pokrajina Zala. Projekt se sufinancira iz Interreg V-A Programa suradnje Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020., ukupna vrijednost mu je 954.250,40 €, od čega na partnera Međimursku prirodu otpada 119.995,00 €.

logo Zajednica skola RBMDD-krivulje.cdr
OŠ Donja Dubrava
OŠ Mursko Središće
OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica
OŠ Orehovica
OŠ Domašinec
Zajednica skola RBMDD (1)
OŠ Hodošan
Ova objava je realizirana uz financijsku pomoć Europske unije. Sadržaj objave je isključiva odgovornost Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode i ni pod kojim uvjetima ne odražava stav Europske unije i/ili Upravljačkog tijela.