Kako je čuvar prirode Antonio spasio šumsku sovu iz Cimpera?

Kako izgleda radna subota čuvara prirode? Evo nedavnog primjera. Antonio Krušelj, čuvar prirode početnik i Velimir Bašek, glavni čuvar prirode bili su na terenu u redovnom nadzoru Verka, mrtvice odnosno starog korita rijeke Mure kod Murskog Središća. Teren su obilazili plovidbom. Pri tome stigla im je dojava da se jedna sova našla na nepoželjnom mjestu. U Spomen-domu rudarstva Cimper u Murskom Središću u potkrovlje je doletjela sova. Njezino spašavanje, čuvar prirode Krušelj je opisao:

– Nazvao nas je Drago Belše komunalni redar iz Murskog Središća. Kazao nam je da su bezuspješno pokušavali sovu uhvatiti i vratiti na slobodu, pa su nakon toga odlučili pozvati vanjsku pomoć. Nazvali su nas čuvare iz Međimurske prirode. Kad smo stigli do Cimpera alarm je “tulil kaj blesavi” jer sova je non-stop izinova uključivala alarm. Letjela je u potkrovlju zgrade, pa smo donijeli “lojtru” koja nam na kraju ipak nije trebala. Iskoristili smo našu veću i čvršću mrežu za leptire koju smo također ponijeli. Kako smo je uhvatili? Sova je uhvaćena u letu, iz prve. Ja sam se sakrio, a Velimir i komunalni redar Drago krenuli su hodati s druge strane prostorije prema meni i time su potaknuli sovu na let. Onako sakriven vidio sam kad je sova poletjela prema meni, čekao sam mirno i strpljivo da mi se približi. Zamahnuo sam prema njoj, i “hop”… vjerovali ili ne, iz prve sam je uhvatio u mrežu. Da me je vidjela, sigurno bi me izbjegla. Determinirali smo da je riječ o šumskoj sovi (Strix aluco), čestoj vrsti sove na našem području. Kad smo se uvjerili da je u dobrom stanju i neozlijeđena pustili smo je odletjeti u njezino prirodno stanište.

Intervencija spašavanja šumske sove u Cimperu ima svoju poučnu stranu. U sličnim situacija uvijek je dobro kontaktirati čuvare prirode kojima je upravo briga o zaštićenim pticama ili drugim životinjskim vrstama u opisu posla.

Šumska sova je srećom nakon “razgleda” interpretacijskog postava u Spomen-domu rudarstva Cimper ostala neozlijeđena
Znatiželjna šumska sova možda je samo htjela naučiti nešto o rudarskog prošlosti kraja u kojem živi