Akcija Čep odvoji, izlet osvoji!

Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode u suradnji s Udrugom oboljelih od leukemije i limfoma Čakovec, poziva međimurske osnovne škole na akciju prikupljanja čepova. Iako osnovnoškolci već niz godina marljivo skupljaju čepove i time na ekološki prihvatljiv način prikupljaju financijska sredstva za liječenje i pomoć oboljelima od leukemije i limfoma, sada stiže nova motivacija.

Slogan Akcije koju organizira Međimurska priroda u suradnji s Udrugom oboljelih od leukemije i limfoma glasi Čep odvoji, izlet osvoji! Sloganom se naglašava cilj (skupljanje plastičnih čepova) i nagradna motivacija (izlet za najuspješnije sakupljače čepova). Slogan prati zaštitni znak Akcije:

U nastavku donosimo detalje Akcije, njezino provođenje, sistem bodovanja i nagrađivanja najuspješnijih škola koje se žele uključiti u ovu Akciju.

Pravila sudjelovanja

Međimurske osnovne škole koje se prijave u akciju Čep odvoji, izlet osvoji! moći će aktivno sudjelovati i prikupljati čepove od četvrtka 3. studenoga 2022. godine do subote 22. travnja 2023. godine.

Zainteresirane škole mogu se samoinicijativno prijaviti za aktivno sudjelovanje svojih učenika putem prijave koja se nalazi na linku:

https://forms.gle/aYpYWPZL5ECZnSRi8

Prijave se primaju do srijede 30. studenoga 2022. godine, a preuzimanje čepova kreće od četvrtka 3. studenoga 2022. godine.

U prijavi za sudjelovanje u Akciji škola je obavezna dostaviti sljedeće podatke:
– naziv škole
– poštanski broj i adresa
– OIB
– kontakt osoba, broj mobitela i/ili telefona i e-mail adresu kontakt osobe

– broj učenika matične škole

Matične škole u prijavi pristupaju samostalno, bez pripadajućih područnih škola, prijavljujući ukupan broj učenika matične škole. U slučaju samostalne prijave područnih škola, iste je dužna prijaviti njihova matična škola uz jasnu naznaku da se prijava odnosi na područnu školu.

Pritom je obvezno navesti: puni naziv područne škole, poštanski broj i točnu adresu, kontakt podatke voditelja područne škole i ukupan broj učenika područne škole.

Prikupljanje plastičnih čepova

Čepovi se za ovu Akciju prikupljaju u terminu od četvrtka 3. studenog 2022. godine do subote 22. travnja 2023. godine.
Svaka prijavljena škola samostalno se treba pobrinuti za prostor odlaganja čepova do trenutka preuzimanja, te pri tome osigurati uvjete potpune sigurnosti za učenike i školu.
Čepovi trebaju biti pravilno odvojeni i čisti.

Preuzimanje i brojanje jumbo vreća s čepovima vrši Udruga oboljelih od leukemije i limfoma Čakovec (kontakt Emil Vibović, predsjednik Udruge; mobitel: 091 508 84 86, emiluoll7@gmail.com). Čepovi se preuzimaju i spremaju u za to određene jumbo vreće te se evidentira broj primljenih i preuzetih jumbo vreća sa prikupljenim plastičnim čepovima.

Bodovanje i nagradna motivacija


Sve osnovne škole koje sudjeluju u Akciji po završetku će primiti priznanje za sudjelovanje u Akciji. S ciljem da sistem bodovanja i nagrađivanja bude pravedan te kako uspjeh pojedine škole ne bi ovisio o broju učenika, jedinica količine sakupljenih vreća čepova izračunat će se tako da će se ukupna količina sakupljenih jumbo vreća po školi podijeliti s ukupnim brojem učenika iste škole.

Najuspješniji sakupljači čepova bit će nagrađeni sljedećim motivacijama grupiranim prema najvećem broju skupljenih jumbo vreća s čepovima.

1. mjesto (najveći broj skupljenih jumbo vreća s plastičnim čepovima srazmjerno broju učenika škole):

IZLET U PARK PRIRODE PAPUK I RAZGLED GEO INFO CENTRA U VOĆINU (do 45 učenika)

2. mjesto: IZLET NA POUČNU STAZU SVETOMARTINSKA MURA i RAZGLED CENTRA ZA POSJETITELJE MED DVEMI VODAMI (do 45 učenika)

3. mjesto: IZLET U KRIŽOVEC: RAZGLED CENTRA ZA POSJETITELJE MED DVEMI VODAMI (do 45 učenika)

Rezultati Akcije odnosno najuspješnije osnovne škole objavit će se na mrežnoj stranici Međimurske prirode u ponedjeljak 8. svibnja 2023. godine.

Nakon objave rezultata, u dogovoru s najboljim školama pristup će se realizaciji nagradnih izleta do kraja nastavne godine 2022./2023. (21. lipnja 2023.)

Škole same rade izbor učenika koji će biti sudionici izleta.

Natječaj za Akciju bit će objavljen na mrežnoj stranici Međimurske prirode i Centra za posjetitelje Med dvemi vodami u četvrtak 3. studenoga 2022. godine.

Početak Akcije je upravo na dan 3. studenoga jer je Odlukom 41. zasjedanja Generalne konferencije UNESCO-a 3. studenoga određen kao Međunarodni dan rezervata biosfere (International Day for Biosphere Reserves). Svrha ovog međunarodnog dana je senzibilizirati javnost o značaju brige za okoliš i postizanja ravnoteže između ljudskih aktivnosti i očuvanja prirodnih resursa.

Međunarodni dan rezervata biosfere obilježit će se diljem svijeta kroz aktivnosti i događanja koja pridonose boljem upoznavanju uloge i utjecaja rezervata biosfere. Međimurska priroda se pridružuje aktivnostima Akcijom Čep odvoji, izlet osvoji!

poziv Cep odvoji, izlet osvoji!