Črečansko polje postaje Zelena oaza

U petak, 25. studenog 2022. godine organizirala se akcija sadnje stablašica i grmlja na području koje je trenutno bez šumskih vrsta – Črečansko polje. Na području između Črečana i Pretetinca na lokalitetu Črečansko polje posadilo se se oko 250 stablašica i 200-tinjak grmlja kako bi se poboljšalo stanište za brojne životinjske vrste koje borave na tom području. Lovačko društvo Srnjak Macinec je izvršilo otkup zemljišta u svrhu poboljšanja stanišnih uvjeta i biološke raznolikosti što će indirektno poboljšati ekološku i zaštitnu vrijednost zemljišta. Sadile su se uglavnom autohtone vrste poput hrasta, lipe i vrbe, divlje voćkarice, ali i one vrste koje pomažu pčelama – bilo onim divljim pčelama samicama ili medonosnim pčelama. U grmlju poput lijeske, sviba, gloga, trnike i bazge zaklon će naći divljač, ali i ptice pjevice koje danas imaju sve manje mjesta za gniježđenje. Zbog klimatskih promjena kojih smo svakodnevno svjedoci, ovakve male zelene oaze su nužne želimo li očuvati biljni i životinjski svijet. Akcija je započela u ranojutarnjim satima, a na akciji je sudjelovalo preko 20 volontera.

Unatoč burnom protokolarnom danu, akciji se priključio i župan Matija Posavec te je podržao ovu hvalevrijednu akciju. Župan je naglasio kako je važno brinuti se o zelenim površinama u Međimurju, a i kako je važno aktivno je uključiti u očuvanje prirode.

Nositelj akcije je Lovačko društvo Srnjak Macinec koje već više od dva desetljeća aktivno pošumljava parcele u središnjem Međimurju, a začetnik ideje „Zelena oaza“ je Josip Ceilinger koji je dugogodišnji aktivist u zaštiti prirode. Akciju je financijski podržala Općina Nedelišće preko programa Zelena agenda i Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode. Samoj sadnji osim članova Lovačkog društva Srnjak Macinec priključili su se i djelatnici Međimurske prirode te volonteri iz Udruge pčelara Međimurske županije Agacija i Ekološke udruge Platana iz Nedelišća.