30 GODINA MREŽE NATURA 2000: – Jačajmo imunitet prirodi!

Međunarodna stručna konferencija “30 godina mreže Natura 2000: Poslušaj glas prirode!”održana je u utorak 22. studenoga u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Stručnu konferenciju organiziralo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u sklopu projekta “Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000”. Iz Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode sudionice konferencije bile su Mihaela Mesarić, stručna voditeljica i Roberta Radović, suradnica za komunikaciju i promidžbu.

Hrvoje Bujanović, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u pozdravnoj riječi domaćina kazao je kako već sam naziv konferencije “Poslušaj glas prirode!” daje smjernicu što treba činiti u smislu restauracije prirode. Naglasio je kako će Zakon o obnovi prirode omogućiti svakoj od država članica Europske unije pripremu nacionalnog Plana za restauraciju prirode te će se on provoditi tijekom idućih 10 godina. Početak izrade nacionalnih planova, očekuje se 2024. godine.

Uslijedila su izlaganja predstavnica Europske komisije (Luisa Samarelli) i Europske agencije za okoliš (dr. sc. Riyong Kim). Potom je govorio Igor Kreitmeyer, ravnatelj Uprave za zaštitu prirode MINGOR-a naglašavajući kako je osnovna zadaća svima, a ne samo sektoru zaštite prirode, zaustavljanje gubitka bioraznolikosti i oporavak prirode.

Unutar konferencije održana je i panel rasprava  na temu izazova u ostvarivanju ciljeva zaštite prirode do 2030. godine. Panelisti su bili  dr. sc. Vedran Nikolić (Europska komisija, Glavna uprava za okoliš),  Dunja Mazzocco Drvar, ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti MINGOR-a,  dr. sc. Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode MINGOR-a,  mr. sc. Ante Mišura, ravnatelj Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede i Slavko Štefičar, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije Ministarstva turizma

Zajednička poruka i apel panelista bio je usmjeren ka potrebi obnove ekosustava: – Ekosustav je ključan za borbu protiv klimatskih promjena i zaustavljanje gubitka bioraznolikosti. Svi sektori moraju pomoći jačati imunitet prirodi, kako bi se ona mogla bolje obraniti i oporaviti.”

Roberta Radovic i Mihaela Mesaric
Roberta Radović i Mihaela Mesarić