U međimurskim šumama postavljene nove kućice za ptice

Vrijeme provedeno u timskom druženju u prirodi nikad nije uzalud potrošeno vrijeme. A osobito kad se radi o aktivnostima koje pomažu gniježđenju ptica. Međimurska priroda  – Javna ustanova za zaštitu prirode niz godina provodi aktivnost postavljanja kućica za ptice, a 2019. godine ta se aktivnost  pretvorila u projekt  nazvan 111 duplji za gniježđenje ptica. I ove je godine je pripremljeno je 111 kućica za dupljašice i poludupljašice, a u izradi kućica osim djelatnika Međimurske prirode, sudjelovali su i volonteri.

Koja vrsta ptice će zauzeti svoj novi dom ovisi i o tome na kojoj visini je kućica postavljena

Volonter Andrej ove je godine samostalno napravio trideset kućica za ptice i to od otpadnog drvnog materijala. Kućice za ptice napravljene su  prema nacrtima ornitologa i postavljene na terenima međimurskih šuma, gajeva i parkova. Sredinom studenoga odrađena je još jedna akcija postavljanja kućica u središnjem, donjem i gornjem Međimurju u kojoj je sudjelovala većina djelatnika Međimurske prirode.

– Promjer prozorčića utjecat će na to koja vrsta ptice će se useliti u kućicu, ističe Siniša Golub

Samo unutar te akcije postavljeno je tridesetak kućica koje su zamjena za prirodnu duplju. Postat će to novi mali dom u kojem će ptice sagraditi svoja gnijezda te biti zaštićene od vremenskih neprilika i nepoželjnih gostiju. S obzirom na to da se pticama sve više uništavaju njihova prirodna staništa, sve više nedostaje i mjesta za gniježđenje. Drvene kućice stoga su im velika pomoć. Zainteresiranim pojedincima Međimurska priroda poklanjala je kućice za ptice i na sajamskoj priredbi MESAP Jesen 2022. i ta je aktivnost bila i više nego odlično prihvaćena.