MESAP JESEN 2022: – Kućice za ptice su zabadaf?!

Tradicionalna sajamska priredba “MESAP JESEN 2022” u danima vikenda 19. i 20. studenoga predstavila je gospodarstvenike, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, udruge i ustanove. Tema sajma bila je poljoprivreda, ekologija i zdrava prehrana, obnovljivi izvori energije i pčelarstvo. Na dvodnevnom sajamskom druženju u Nedelišću sudjelovala je i Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode. Posjetitelji su na promotivnom štandu Međimurske prirode mogli uzeti kalendar za 2023. godinu s temama prirode, prigodne promotivne blokiće, te besplatno preuzeti kućice za ptice. Čuđenju nije bilo kraja kad su pojedinci shvatili da kućicu u vrijednosti od 200,00 kuna mogu kući ponijeti besplatno:

– Uzela bum kućicu. A kolko košta? Nikaj! Ma dajte…! Kućice su zabadaf?!, s nevjericom je komentirala jedna od posjetiteljica kojoj se lice ozarilo pri spoznaji da će ovaj vrijedan poklon dobiti besplatno.

Obaveza je jedino preuzetu kućicu postaviti na željeno mjesto okućnice, šume ili već drugo određeno mjesto u prirodi, održavati je i promatrati dolazak i stanovanje njezinih ukućana – ptica.

Monika Cindrić i Velimir Bašek predstavljali su Međimursku prirodu prvog sajamskog dana

Stručne savjete gdje i kako se postavlja kućica za ptice, kako se o njoj brinuti i što učiniti kada ptice zauzmu kućicu prvog su dana nesebično davali Monika Cindrić i Velimir Bašek, a drugog sajamskog dana Sara Srša i Antonio Krušelj.

Uz Međimursku prirodu kućice za ptice napravili su i volonteri. Posebno se ističe volonter Andrej koji je samo ove godine samostalno napravio trideset kućica za ptice i to od otpadnog drvnog materijala. Sve su kućice napravljene prema nacrtima ornitologa. Kućice su postavljene u međimurskim šumama, gajevima i parkovima, a dio njih je, kako je već spomenuto, darivano zainteresiranim posjetiteljima MESAP-a.

Posjetitelj Dragutin Barlek i Sara Srša, urbana šumarka, drugog sajamskog dana

Međimurska priroda predstavila je i druge aktivnosti rada čuvarske službe, primjerice postavljanje hotela za kukce, ali i rad Centra za posjetitelje Med dvemi vodami.

Izlagačko mjesto Međimurske prirode razgledali su župan Matija Posavec i bivši gradonačelnik Grada Preloga Dragutin Glavina (foto: izvor Međimurska županija)