Područna škola Gornji Hrašćan dobila hotel za kukce

Jedna od aktivnosti koju provode međimurski čuvari prirode je izrada, nabava materijala za ispunu i postavljanje hotela za kukce u suradnji s vrtićima, školama ili drugim institucijama. Tijekom ove godine postavljeno je nekoliko hotela za kukce, a jedan od zapaženijih je postavljen u Perivoju Zrinski Čakovec.

Sredinom studenog i okoliš Područne škole u Gornjem Hrašćanu oplemenjen je ovom korisnom i edukativnom instalacijom. Čuvari prirode Velimir Bašek, Antonio Krušelj i Ivana Rojko, pomogli su osnovnoškolcima postaviti i opremiti ovu korisnu nastambu. Pri tome su održali kratku prirodoslovnu radionicu o značaju korisnih kukaca kao što su pčele, bubamare, uholaže, pauci i stjenice.

Učenici od prvog do petog razreda osobito su bili zainteresirani za pojam solitarne pčele. Saznali su kako je riječ o pčelama koje ne žive u društvima u košnici, nego sve rade kao samice, a vrlo su korisne u oprašivanju usjeva. Obećali su kako će pratiti useljavanje i život budućih stanara u novoj školskoj nastambi – hotelu za kukce.