Nedelišćanska platana na servisu

Proteklog su petka, 2. prosinca, obavljeni radovi pregleda zdravstvenog stanja na spomeniku parkovne arhitekture Platana u Nedelišću. Istraživanje zdravstvenog stanja provedeno je 2017. godine, a radovi sanacije odrađeni su u proljeće 2019. godine. Radove sanacije 2019. izvršili su posebno obučeni penjači arboristi.

Prema preporukama obavljenih radova predloženo je da se nakon dvije do tri godine provjeri stanje postavljenih gurtni. Tako su arboristi iz tvrtke Urbani šumari d.o.o. ponovno došli na mjesto radnje kako bi provjerili stanje i sigurnost postavljenih gurtni. Gurtne su postavljene na postrane grane koje rastu neposredno iznad prometnice s ciljem stabilizacije krošnje i smanjenja mogućnosti loma grana. Osim provjeri gurtni obavljeni su i radovi orezivanja suhih grana. Nakon obavljenih radova je utvrđeno da je platana u dobro stanju te je potrebno i dalje pratiti moguće vidljive promjene.

Općina Nedelišće financijski je podržala radove sanacije i provjeru zdravstvenog stanja stabla.

Platana u Nedelišću prvi je zaštićeni prirodni objekt u Međimurju (od 1963. godine) i jedna je od najvećih platana u Hrvatskoj te kao takva zahtijeva posebne mjere njege i sanacije.