Borba za prvo mjesto u sakupljanju plastičnih čepova je velika!

– Interesantno je vidjeti učenike kako se natječu u akciji. Svugdje gdje dođem, uvijek pitaju koliko su drugi učenici skupili. Odgovaram im: – Ne mogu otkriti. Borite se!, ističe Emil Vibović, predsjednik Udruge oboljelih od leukemije i limfoma.

Akcija “Čep odvoji, izlet osvoji!” počela je 3. studenog 2022. godine u suradnji Udruge oboljelih od leukemije i limfoma te Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode. U akciji sudjeluje 47 međimurskih osnovnih škola.  Vibović o tijeku akcije govori:

– Redovno prikupljamo i evidentiramo svaku primku čepova. Akcija ide jako dobro. Zadovoljni smo. Na kraju ćemo vidjeti tko će pobijediti. Interesantno je i napeto. Vidim da su djeca zainteresirana, bore se, posebice među razredima, isto tako i među školama. Iako Udruga ima malo veću tehničku obvezu oko koordinacije prikupljanja čepova sa školama, sve ide jako dobro. Moram napomenuti kako većinu prikupljenih čepova izvažu već same škole. Važu jer je i njima važno da imaju evidenciju koji je razred sakupio najviše čepova. Kad se sve izvaže, zbroji, evidentira i preuzme, čepovi se odvoze na reciklažno dvorište u Totovec, gdje ih odlažemo, spakiramo i šaljemo ovlaštenim otkupljivačima. Ponekad nas kod preuzimanja čepova dočekaju i učenici. Napravimo fotografije i objavimo na društvenim mrežama. Svi su sretni i veseli. Pomognu mi čepove utovariti i u naše big bag (jumbo vreće) koje nam olakšavaju lakši transport do Totovca.

Podsjetimo, akcija “Čep odvoji, izlet osvoji” traje do 22. travnja 2023. godine.

ucenici-u-akciji
Osnovnoškolci u akciji “Čep odvoji, izlet osvoji!” (foto UOLL)
odlagaliste Totovec_resize
Nakon sakupljanja čepovi se odvoze do odlagališta u Totovcu, a potom do ovlaštenih otkupljivača otpada (foto: UOLL)