Mateja Horvat otkrila tajnu crnog blaga u Križovcu

Polazna točka poučne staze “Čovjek i rijeka” je Centar za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu. Stazu duljine 1500 metara od Centra do rijeke Mure mogu obići svi uzrasti: vrtićarci, školarci, obitelji s djecom, umirovljenici, rekreativci, biciklisti i šetači. Nakon obilaska 11 postaja i kratkog odmora na jednoj od drvenih klupica postavljenih uz stazu, posjetitelji se vraćaju istim putem do polazišta. Staza je rezultat diplomskog rada Čakovčanke Mateje Horvat obranjenog u veljači 2023. godine u sklopu sveučilišnog studija Znanosti o okolišu na Geografskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod mentorstvom prof. dr. sc. Nenada Buzjaka i dr. sc. Mihaele Mesarić. Sadržaj interpretacijskih tabli, dvojezični naslovi i tekstovi (hrvatski i engleski jezik), ilustracije i dizajn Matejin su autorski rad.

Staza je javnosti predstavljena prigodno 18. travnja, na Međimurski dan rijeke Mure. Nakon svečanog programa u Centru Med dvemi vodami stazu je prošla prva posjetiteljska grupa – uzvanici svečanosti vođeni stručnom Matejinom interpretacijom.

župan Matija Posavec i autorica staze Mateja Horvat
Župan Matija Posavec i autorica staze Mateja Horvat

Prozori u prošlost

*Gdje i kako je nastao zametak nove križovske atrakcije, autorica Mateja otkriva:

– Ideja za poučnu stazu “Čovjek i rijeka” kao odabir teme mog diplomskog rada rođena je u razgovoru s Mihaelom Mesarić, stručnom voditeljicom u Javnoj ustanovi Međimurska priroda. Prezentirala sam joj ideju osmišljavanja idejnog projekta poučne stazu i zamolila je da mi pomogne oko mog nauma. Kao pogodan teren predložila mi je ovaj krajobraz uz rijeku Muru i ukazala na to da bi se upravo ovdje mogla takva staza realizirati.

* Što sve čini sadržaj staze?

– Poučna staza govori o posebnom i dinamičnom krajobrazu nadomak mjestu Križovec koje karakterizira riječni krajobraz, ali i jedinstveni krajobraz nastao rudarskom aktivnošću prije 100 godina kada su ljudi u ovom prostoru iskopavali ugljen. Ono što je posebno takav krajobraz ne postoji nigdje u Hrvatskoj. Te grabe i halde, ti reljefni oblici posebna su atrakcija o kojoj ta staza govori. Putem između 11 interpretacijskih ploča posjetitelja vodi ptica vodomar i pri tome pripovijeda priče:  Istraži u kakvom su odnosu čovjek i rijeka, Na rubu riječne terase, Rijeka gradi domove, Prozor u prošlost, Od zrnca (pijeska) do (riječnog) otoka, Prije mosta bješe skela, Čovjek – tvorac brda i dolina, Križovske grabe u službi sporta, Grabe:v(L)ažno stanište, Jedinstvena pojava halda i Susret s crnim blagom.

* Kako staza “Čovjek i rijeka” nadopunjuje interpretaciju prirodne baštine o kojoj se govori u Centru Med dvemi vodami?

– Vrijeme je pokazalo kako Centru nedostaje taj jedan dodatni sadržaj, odnosno da se posjetitelji mogu nakon razgleda postava odmah uputiti i odvesti na teren u prirodu. Za te se potrebe koristi poučna staza Svetomartinska Mura koja je udaljena od Križovca desetak minuta vožnjom autobusom ili osobnim vozilom. Odlična je za prirodoslovne radionice i promatranje ptica. Postavljanjem nove poučne staze posjetitelji mogu uživo vidjeti dio onog što se interpretira u Centru Med dvemi vodami.

* Mateja, još se nisu stišale tvoje emocije nakon odlične obrane diplomskog rada, a već je uslijedila kruna tvog višemjesečnog istraživanja, ilustriranja, pisanja i pripreme ove staze. Kakav je osjećaj sad kad je staza svima dostupna?

– Osjećaj je fantastičan. Možda još u potpunosti nisam svjesna što se dešava. Jako sam zahvalna svima koji su mi pomogli u realizaciji, posebno Međimurskoj prirodi – Javnoj ustanovi za zaštitu prirode što su u meni prepoznali potencijal i ukazali mi povjerenje da izradim tu stazu. Osim osjećaja zadovoljstva i zahvalnosti, također se nadam da će u mojoj budućnosti i nadalje biti sličnih projekata.

Prva posjetiteljska grupa na poučnoj stazi "Čovijek i rijeka"
Prva posjetiteljska grupa na poučnoj stazi “Čovjek i rijeka”

Zelena oaza u srcu Europe

Događaj otvorenja poučne staze “Čovjek i rijeka” organiziran je unutar programa obilježavanja 30 godina Međimurske županije te je međimurski župan Matija Posavec obilazeći stazu naglasio:

– Poučna staza govori koliko nam je važno zaštititi prirodu i prenijeti je očuvanu budućim generacijama. Dio je to brojnih aktivnosti naše Javne ustanove za zaštitu prirode, i to je samo jedan od niza projekata koji dokazuje koliko je Međimurje zelena oaza u srcu Europe.

O značaju zaštićenog krajolika rijeke Mure i njezinim osobitostima pred brojnim uzvanicima govorili su Siniša Golub, ravnatelj Međimurske prirode i Mihaela Mesarić, stručna voditeljica. U ime Grada Mursko Središće, novu turističku atrakciju pohvalio je Marko Strojko, gradski vijećnik i predsjednik Mjesnog odbora Križovec.

Zvona otvorila poučnu stazu

Sudionici svečanosti ponijeli su kući unikatan suvenir, malu staklenu bočicu u kojoj je skriveno crno blago (ugljen) s porukom: “U ruci držite biljku staru 5 milijuna godina.”

Originalan je bio i čin otvorenja staze – zazvonila su zvona u mjesnoj kapeli Svetog Križa u spomen rudarske prošlosti ovog kraja. Glazbeni dio programa oplemenio je Zlatko Nedeljko – Pepsi s pjesmom “Međimurje, tak mi fališ”. Svima kojima “fali” ili im je nepoznato Međimurje, nova poučna staza “Čovjek i rijeka” izvrsna je pozivnica za dolazak u čudesan kraj uz rijeku Muru.

piše: Roberta Radović

foto: Davorin Mance