Beli i črni rudari – monografija kao spomenik rudarskim žuljevima

Mihaela Mesarić i Zoran Turk autori su monografije Beli i črni rudari. Predstavljena je u ponedjeljak 15. svibnja pred velikim brojem zainteresirane javnosti u Centru za kulturu Rudar u Murskom Središću.

Autori su, oboje, znanstvenici i istraživači, ali i potomci rudara, te im je kako su kazali na predstavljanju, bila izuzetna čast što su realizacijom ove knjige odali počast svojim precima, ali i svim rudarima središćanskog kraja koji su ostavili zdravlje duboko pod zemljom. Pisani je to spomenik rudarskim žuljevima ovog kraja. Prvi dio knjige donosi prikaz o počecima vađenja nafte kod Peklenice te površinskom vađenju ugljena  odnosno prikaz povijesti tzv. bijelih rudara. Drugi dio monografije autori su posvetili črnim rudarima odnosno eksploataciji ugljena, rudarskim jamama, haldama i grabama na širem području Murskog Središća.

Zoran Turk i Mihaela Mesarić
autori Zoran Turk i Mihaela Mesarić

Autore  je predstavio Siniša Golub, ravnatelj Međimurske prirode koji je i sam potomak rudara. Mihaela Mesarić stručna je voditeljica Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode. Na temi geomorfologije Međimurja doktorirala je na Geografskom odsjeku PMF-a u Zagrebu. Povjesničar Zoran Turk, ravnatelj je Centra za kulturu Rudar i predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu.  Dražen Srpak, gradonačelnik Murskog Središća i saborski zastupnik u svom je govoru podsjetio kako je upravo ugljen “hranio” brojne obitelji ovog kraja i ostavio ogroman pečat današnjeg identiteta i svakodnevnog života  žitelja središćanskog kraja. Odlično organizirano predstavljanje knjige oplemenili su vokalno-glazbenim programom Tamara Korunek i Marko Žerjav.

Nakladnik knjige je Grad Mursko Središće, a nadasve suvremen dizajn i grafičko uređenje potpisuje Tomislav Brozović. Tisak je odradio Printex Čakovec. Svi uzvanici predstavljanja monografije dobili su na poklon svoj primjerak, a svatko zainteresiran za ovo velebno djelo može se javiti na e-poštu  czkrudar@gmail.com

foto: Davorin Mance