Predstavljamo II. izmijenjeno izdanje knjige Međimurska priroda: Iz blata i zlata

Godine 2017. Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode je obilježavala desetu godišnjicu rada, a u rujnu te godine iz tiska je izašla knjiga pod naslovom Međimurska priroda: Iz blata i zlata. Tada u nakladni od 1.500 primjeraka, ta je knjiga brzo nestala sa zaliha tj. pronašla svoje mjesto u umu i srcima čitatelja. S obzirom na stalno traženje tog naslova sve do današnjeg dana, u travnju 2022. godine, sada povodom 15. godišnjice rada ustanove, iz tiska izlazi II. izmijenjeno izdanje.

Predstavljanje je zakazano za petak 22. travnja (prigodno uz Dan planeta Zemlje) u multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja u Čakovcu s početkom u 10 sati. Program je organiziran u sklopu obilježavanja Dana Međimurske županije. Sudjeluju autori  Siniša Golub, Mihaela Mesarić i  Davorin Mance.

Sadržaj i koncept knjige ostao je istovjetan prvom izdanju; kroz sedam poglavlja troje autora (Siniša Golub / Mihaela Mesarić / Davorin Mance) obrađuju zaštićena prirodna područja i pojedinačne objekte, i to kronološki prema redoslijedu proglašenja, počevši od 1963. godine pa do rujna 2021. Poglavlja idu redom: Pojedinačna stabla, Perivoj Zrinski(h), Spomenik prirode Bedekovićeve grabe, Značajni krajobraz rijeke Mure, Regionalni park Mura-Drava, Vrste – važnost i zaštita te Međunarodna zaštita nad međimurskom prirodom. Posebnost knjige je i njena dvojezičnost; najvažnije činjenice i opservacije objavljene su i na engleskom jeziku. Knjiga je također upotpunjena citatima američkog prirodoslovca Alda Leopolda (1887.-1948.) iz njegove kultne knjige Ljetopis Pješčanog Okruga koja je u hrvatskom izdanju objavljena u ožujku 2021. godine, u prijevodu Siniše Goluba.

Drugo izdanje ove fotomonografije u nakladi od 1.000 primjeraka odrađeno je u mekom uvezu, formata 200 mm x 200 mm, te sadrži ukupno 100 fotografija na 120 stranica. Autor grafičkog oblikovanja je Boris Topolnjak, a tisak je odradila tiskara LETIS iz Pretetinca.