TJEDAN ZAŠTITE PRIRODE 2023. od 18. do 24. svibnja

Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj obilježava se 22. svibnja. Istog se datuma obilježava i Međunarodni dan biološke raznolikosti, što je razlog više da sektor u zaštiti prirode organizira prigodne programe. Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode ove će godine provesti niz aktivnosti od 18. do 24. svibnja.

Tjedan zaštite prirode 2023. počet će u četvrtak 18. svibnja otvorenjem izložbe učeničkih likovnih radova “Vode zavičaja” te Stručnim skupom “Bioraznolikost voda našeg zavičaja” koji je namijenjen članicama Zajednice škola Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav na području Međimurske županije. Program počinje u 9 sati u Centru za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu.

Dan kasnije, u petak 19. svibnja počet će medijska edukativna kampanja pod sloganom “Livade nestaju. Oživimo ih!” s ciljem senzibiliziranja javnosti o potrebi očuvanja livada jer one postaju sve više ugrožena staništa.

Centar za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu u subotu 20. svibnja poziva sve zainteresirane na razgled postava te na interpretacijsku šetnju poučnom stazom “Čovjek i rijeka”. Centar je otvoren od 10 do 18 sati, a poučna šetnja zakazana je za 15 sati. Atmosferu s otvorenja staze pogledajte OVDJE.

U nedjelju 21. svibnja Matulov grunt u Frkanovcu otvara svoja vrata od 14 do 18 sati. Zainteresirani posjetitelji moći će uz stručno vodstvo interpretatora prirodne baštine upoznati tajne života na Matulovu gruntu, ali i prvu ovogodišnju rezidenticu, književnicu i prevoditeljicu Anitu Vuco. Književni susret počinje u 16 sati. 

Na sam dan Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj u ponedjeljak 22. svibnja, djelatnici Međimurske prirode provodit će svoje redovne poslovne aktivnosti.

Ako će vremenski uvjeti biti povoljni, u utorak 23. svibnja postavit će se čak dva nova hotela za kukce. Jedan u Hodošanu u suradnji s OŠ Hodošan i Zaštitarsko ekološkom udrugom Prode, a drugi u Čakovcu u suradnji s Gospodarskom školom Čakovec.

Programi Tjedna zaštite prirode 2023. završavaju u srijedu 24. svibnja sudjelovanjem djelatnika Međimurske prirode na radionici “Izrada i razvoj programa praćenja za male sisavce (hrčka) s jačanjem kapaciteta dionika sustava praćenja i izvješćivanja”. Održat će se u dvorani Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje u Čakovcu. Radionica je namijenjena za djelatnike u sektoru zaštite prirode.