Gdje su nestali leptiri?

Ovogodišnje kišno razdoblje svakako je utjecalo na brojnost mnogih vrsta. Priroda kao da nam ove godine nekako kasni. No, iako se grmlje zazelenilo i poljsko cvijeće procvjetalo, leptira kao da nema. No, radi li se samo o subjektivnom doživljaju prirode ili smo ipak prije viđali više leptira?

S obzirom na osjetljiv životni ciklus svake od preko 3000 vrsta dnevnih i noćnih leptira koji žive u Hrvatskoj, nestanak određene vrste leptira iz prirode ukazuje na negativnu promjenu u prirodi. Dakle, ove godine leptiri nam definitivno ukazuju na to da nam priroda nije u najboljem stanju. A posebno su osjetljivi na klimatske promjene. Dakle, ne radi se samo o subjektivnom doživljaju prirode. Leptiri nam zaista nestaju.

A leptiri nisu samo lijep ukras na našim livadama i njihova funkcija nije samo da služe kao inspiracija za tetovaže, postere ili kao ukras na odjeći. Iako izgledaju krhko, leptiri su vrlo snažan i važan lanac u zapetljanoj prirodnoj ravnoteži.

Jeste li znali, da ako nema leptira, da će nam nestati važni oprašivači iz prirode? Naime, uz pčele, bumbare i muhe lebdjelice i leptiri su važni oprašivači, a o oprašivačima ovisi cijeli svijet kojeg mi ljudi poznajemo.

Jeste li znali da brojnost leptira utječe i na brojnost ptica pjevica? Iako odrasli leptiri možda nisu najbolja poslastica kukcojedima, njihove gusjenice itekako jesu. Nestanu li gusjenice, mnoge ptice ostaju bez glavnog izvora proteina za svoje mladunce. A ako nema leptira, nema ni gusjenica. Ako nema gusjenica, nema ni ptica pjevica.

Kako bi imali leptire i u budućnosti, moramo im osigurati pravo mjesto za život. Zato, nemojte kositi cijelu livadu, nemojte kositi prenisko i ostavljate dio dvorišta za leptire i ostale oprašivače. Također, pazite na potrošnju pesticida. Prave livade nam nestaju zabrinjavajućom brzinom, a mi u Međimurskoj prirodi intenzivno radimo na tome da dio livada vratimo prirodi. Ali o tome nešto više u nekoj idućoj objavi.

I ne zaboravite, i vi možete krenuti u lov na leptire! Naravno, samo fotoaparatom! Javite nam nalaze leptira OVDJE.