Kotoripčanin Josip Golubić prijatelj je bijelih roda

Općina Kotoriba proglasila je 2019. kao Godinu bijele rode. Još jedna zanimljivost veže se uz ovo donjomeđimursko naselje – dvije godine zaredom u Kotoribi bila su rodina gnijezda s najviše mladunaca u Međimurju, čak pet ptića u jednom gnijezdu. Ove se godine bilježi značajno manje mladunaca, ne samo u Kotoribi, nego i ostalim gnijezdima u Međimurju. Tome su „kumovale‟ nepovoljne atmosferilije (velik broj uzastopnih kišnih i vjetrovitih dana, tuča, vrućina, nagle promjene temperaturnih razlika i slične vremenske nepogode).

Ovim se pticama svake godine osobito veseli rođeni Kotoripčanin Josip Golubić (85). Jedno od kotoripskih gnijezda bijele rode nalazi se tik do njegove kuće:

– Bijele rode imaju gnijezdo ovdje pred mojom kućom, tu kod kotoripske crkve i križa. Pratim svakog proljeća kad dođu. Ove godine nemaju mlade. Zanimljivo je vidjeti kad su u gnijezdu mladi ptići i kad ih stručnjaci dođu prstenovati. Lijepo mi je s rodama, pratim ih što rade. Znaju mi doći na vrt u potrazi za hranom. Na neki način mi rade društvo jer sam udovac. Volim ih čuti kad „kleplju‟. Kad odu u toplije krajeve, „grdo‟ mi je bez njih. Prijatelj sam roda.

Ljubitelj roda Golubić prisjetio se i doba djetinjstva:

– Dok sam bio dijete bilo je mnogo više roda, više močvara. Sad su močvare presušile. Nekad je bilo toliko žaba da se sve orilo od kreketanja. Nije to zbog toga što sada slabije čujem, već jednostavno je sve bilo prije drugačije. A posebno do 1965. godine kad je Kotoribu zadesila velika poplava. Nakon toga se mnogo toga promijenilo ovdje u prirodi.

Iako je sa suprugom živio u blizini gnijezda roda, sudbina im nije podarila biološku djecu. Brinuli su za jednu djevojčicu kojoj su pomogli školovanje i pružili dom. Gospona Golubića krasi vitalnost, bridak um i vedar pogled na život. Kaže čita tiskane medije, prati televizijske programe i brinu ga ove klimatske promjene, te na kraju zaključuje: – Priroda se mijenja. Gledajte, sad ni rode nemaju male ptiće.

Kotoriba
Ove godine u gnijezdu bijele rode nije bilo mladih ptića