Međimurska priroda upoznala školnike s pokrajinom Goričko

„PreŽiveti z netopirji‟ je interpretacijski postav s fokusom na život šišmiša. Nalazi se u malom slovenskom mjestu Kančevci. Izložba je smještena u zgradi stare škole, a prvi dojam zasigurno svih posjetitelja glasi: – Mala zgrada, a velika priča. Doživjeli su je predstavnici Zajednice škola Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav na području Međimurske županije na studijskom putovanju organiziranom u petak 11. srpnja 2023. godine. Edukativno putovanje organizirala je Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode koja je inicirala ovaj projekt umrežavanja svih osnovnih škola Međimurske županije s ciljem kvalitetnije edukacije djece i mladih u domeni zaštite prirode. Domaćin studijskog putovanja bio je Javni zavod Krajinski park Goričko. Podsjetimo, zbog iznimne krajobrazne raznolikosti te bioraznolikosti, Vlada Republike Slovenije je 9. listopada 2003. godine područje Krajinskog parka Goričko proglasila zaštićenim područjem prirode.

O tome kako jedan šišmiš može u samo jednoj noći uhvatiti do 3000 insekata veličine komaraca te o ostalim zanimljivostima iz fascinantnog života šišmiša govorila je Mojca Podletnik, nadzornica zaštite prirode.

Kod ulaza u staru školu u mjestu Kančevci
Kod ulaza u staru školu u mjestu Kančevci

Potom su ravnatelji i učitelji osjetili moć ogromnog pitomog kestena starog 700 godina. Nalazi se u mjestu Križevci, a ovo divovsko stablo zbog svoje je vrijednosti zaštićeno i drugo je po starosti u Sloveniji.

stari kesten Goričko
Pitomi kesten pruža hladovinu već 700 ljeta

Uslijedila je vožnja brežuljkastim područjem do mjesta Grad gdje se nalazi sjedište Javnog zavoda Krajinski park Goričko. Sudionike je uvodno pozdravila Stanislava Dešnik, direktorica Javnog zavoda, a potom je Nataša Moršič, savjetnica za zaštitu prirode sudionike putovanja upoznala s aktivnostima koje se provode u suradnji sa školama.

Javni zavod Krajinski park Goričko
Razmjena iskustava u sjedištu Javnog zavoda Krajinski park Goričko

Nakon obilaska dvorca Grad, povijesnog i umjetničkog postava te predaha uz objed, program je nastavljen u avanturističkom parku Vulkanija uz uzbudljivo putovanje u vulkansko podzemlje.

Studijsko putovanje Zajednice škola RBMDD (171) - Vulkanija
Centar Vulkanija dao je doživljaj i pustolovinu istraživanja vulkanskog podzemlja

Studijsko putovanje završilo je u Međimurju, u Frkanovcu na Matulovu gruntu gdje su sudionici razgledali staru hižu, gospodarsku zgradu i gruntište, a nakratko im nekoliko riječi uputila i književnica Božica Jelušić, s obzirom na to da je upravo ovih dana korisnica rezidencije ovog edukacijsko-istraživačkog centra u srcu Međimurja. Pri tome je zaokružila, kako je kazala, ovaj inspirativan dan za sve „školnike“, sudionike ovog edukativnog programa.

Završnica studijskog putovanja na Matulovu gruntu s rezidenticom Božicom Jelušić
Završnica studijskog putovanja na Matulovu gruntu s rezidenticom Božicom Jelušić