Misterij ptice na žici!

– Već je sama dojava o ptici bila indikator da ćemo imati i zanimljivo postupanje, kazao je Velimir Bašek, glavni čuvar prirode prepričavajući još jedan gotovo zagonetan slučaj s terena. Drago Belše, komunalni redar iz Murskog Središća dojavio je međimurskim čuvarima prirode slučaj opažanja neobične ptice koja visi na žici iznad glavne prometnice u Murskom Središću.

Bašek opisuje tijek događanja: – I zaista, po dolasku na teren (vidi fotografije), kolega Antonio Krušelj i ja, uvidjeli smo da se radi o ptici koju niti mi nismo vidjeli do sada na području Međimurja, mada znamo da ovdje obitava. Skrovita je i plaha, pa se ne viđa često. Radilo se o čapljici voljak (Ixobrychus minutus), najmanjoj vrsti čaplje. Ova ptica močvarica, strogo je zaštićena vrsta u Republici Hrvatskoj. Osim što je neobična vrsta bila u pitanju, bilo je i neobično mjesto na kojem je stradala. Imala je kljun zapiknut između žica od elektro distribucijske mreže. Odmah se nametnulo pitanje na koji način je stradala? Možda u letu u noćnim uvjetima, pa nije vidjela žicu. Je li možda sjedila na žici, pa je probala nešto iščeprkati? Mada je i to neshvatljivo, jer ove čaplje ne viđamo na žicama. Otkrili smo o kojoj vrsti se radi, ali način stradavanja će ipak ostati misterija.

Nakon determinacije, uginula ptica je neškodljivo uklonjena. Njezina sudbina ptice na žici, mnoge će podsjetiti na istoimeni akcijski film „Ptica na žici‟ s Mel Gibsonom u glavnoj ulozi (Bird on a Wire, 1990.) ili pak na film o Leonardu Cohenu (Bird on a Wire,1974.). Mnogo manje filmska i manje nedokučiva je sudbina dviju vjetruša s područja Donjeg Kraljevca. Nakon dojave, međimurski čuvari prirode preuzeli su dvije vjetruše, koje su još uvijek poletarci. Jednoj je ozlijeđeno krilo, i predane su u sigurne ruke Udruge za zaštitu divljih životinja AWAP s kojom Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode ima odličnu suradnju. Članovi udruge će ih izliječiti i vratiti u prirodu.

Velimir Bašek
Velimir Bašek ozlijeđene vjetruše odvezao je u
Udrugu AWAP